Reuters
StoryEditor

Záchrana matky Zeme ja základom života

V súčasnosti žijeme v úplne vzájomne prepojenom svete. Pre súčasný vývoj civilizácie sú charakteristické veľké výzvy. Hlavnou výzvou je, ako odvrátiť existenčné hrozby, ktoré sú výsledkom klimatickej zmeny a zmenených prírodných podmienok. Preto je čas, aby svetové spoločenstvo prijalo a implementovalo celý rad opatrení na zníženie pretrvávajúcich rizík, ale hlavne na zachovanie života na planéte. Práve otázka záchrany „matky Zeme“ je existenčnou pre pokračujúci život na planéte.

Príroda, ako najväčší kapitál ľudstva, je veľmi prepojená so všetkým oblasťami každodenného života. Preto na zachovanie života na planéte pre súčasné a budúce generácie je dôležité zachovanie čistej prírody a zameranie sa na jej dlhodobú udržateľnosť. Čistá príroda a jej udržateľnosť môžu vytvoriť podmienky na harmonický život na planéte pre súčasné a budúce generácie. V nastúpenom procese transformácie na nový model fungovania spoločnosti s orientáciou na zelenú, digitálnu a sociálne spravodlivú ekonomiku je dôležitá kvalita hospodárskeho rastu. Pre udržateľný, inkluzívny a odolný hospodársky rast potrebujeme stabilnú klímu, dostatok vody, nerastné suroviny a ostatné potrebné podmienky na fungovanie modelu ako celku.

Vzniká zásadná otázka, ako zastaviť proces devastovania prírody, ktorý môže viesť k nepredvídateľným stratám na životoch, materiálnym škodám, ako aj finančným stratám. Inými slovami povedané, zničenie prírody zákonite môže viesť k zániku civilizácie.

Prijatie a implementovanie opatrení by malo byť zamerané na zníženie potenciálnych škôd a mali by byť orientované do budúcnosti. Je dôležité, aby sa zvýšil objem investícií do tzv. zelených investícií. Tieto investície otvárajú veľký priestor a ponúkajú možnosti na transformáciu všetkých sektorov ekonomiky. Bude dôležité prijať a implementovať opatrenia v prípade živelných pohrôm, orientované hlavne na mobilizáciu dodatočných zdrojov pre investície do infraštruktúry, budovať štrukturálnu odolnosť voči klimatickým rizikám, posilniť finančnú odolnosť prostredníctvom zdrojov zo štátneho rozpočtu, pokračovať v diverzifikácii ekonomiky na klimaticky menej citlivé sektory v ekonomike a stanoviť záväzné pravidlá pre poplatky za emisie CO2 pre jednotlivé štáty.

Budúci život na planéte závisí od toho, ako všetci kompetentní realizátori zodpovedajúcich politík v oblasti nastúpeného procesu transformácie budú spolupracovať a neodkladne prijímať a implementovať opatrenia na záchranu života na planéte pre budúce generácie.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
17. apríl 2024 01:46