StoryEditor

Odpoveď eurokritikom

11.02.2013, 23:00

Ako sa hovorí, čísla neoklameš. Rozpočtový samit EÚ bol jednoznačným úspechom Slovenska. Ak Európsky parlament schváli návrh rady, Slovensko v rokoch 2014 – 2020 odvedie do únie 7 miliárd eur a späť získa viac ako 20. Čistý príjem pre krajinu teda bude viac ako 13 miliárd eur.

Sme jednou z mála krajín, ktorým objem príjmov z EÚ stúpne. Na odstraňovanie regionálnych rozdielov, našu najvyššiu prioritu, sme v rokoch 2007 – 2013 mali 11,9, v rokoch 2014 – 2020 to bude, po započítaní inflácie, 14,6 miliardy. Prepočítané na jedného obyvateľa sme druhou najúspešnejšou krajinou s 345 eurami na hlavu.

V druhej kľúčovej oblasti, podpore poľnohospodárstva, prešiel náš návrh, podľa ktorého možno na priame platby presunúť nie pôvodných 15, ale až 25 percent zdrojov z inej oblasti. Naši farmári tak môžu získať nie navrhovaných 210, ale 246 eur na hektár. Na odstavenie jadrovej elektrárne Bohunice sme získali oproti pôvodným 105 miliónom dvojnásobok. Na odstraňovanie nezamestnanosti mladých by mohlo Slovensko čerpať až 50 miliónov eur. Takisto je pre nás kľúčové, že DPH sa bude, napriek pôvodnému návrhu, preplácať z únie, rovnako sa zachováva, napriek návrhu komisie, 85 percent spolufinancovania projektov z únie.

Úspech Slovenska pri rozhodovaní o financiách EÚ na najbližších 7 rokov nám, samozrejme, nespadol z neba, ale má svojich konkrétnych rodičov. Jednoznačne sa ukázalo, že jasná proeurópska konštruktívna politika, spojená s aktívnym hľadaním spojenectiev, je tou najlepšou cestou. Je jasné, že ak by na Slovensku vládla zostava, ktorá opakovane zneisťovala partnerov nejasnými postojmi vo veci životne dôležitých záchranných mechanizmov eurozóny, ktoré sa dnes ukazujú ako účinné, teda keby sme boli nečitateľným a nespoľahlivým partnerom, nikdy by sa nám nepodaril taký úspech, aký sme dosiahli.

Peniaze, ktoré Slovensko vyrokovalo, musíme vedieť aj efektívne čerpať. Preto do prípravy národného referenčného rámca zapájame cez Radu pre partnerskú dohodu všetkých relevantných partnerov, preto chceme znížiť počet operačných programov, preto centralizujeme zodpovednosť za eurofondy pod samostatného podpredsedu vlády. Takisto sa nám darí zvyšovať úspešnosť čerpania aktuálnych zdrojov.
Eurofondy, a teda piatkový úspech Slovenska na rozpočtovom samite únie majú pre krajinu životný význam práve v tejto dobe, kedy pri nevyhnutnom ozdravovaní verejných financií predstavujú rozhodujúci nástroj na podporu hospodárskeho rastu a rozvoja krajiny.

Autor je predseda vlády SR

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 12:05