StoryEditor

Učitelia by nemali zarábať viac

19.09.2012, 00:00

Vzdelanie zlepší možnosti a uplatnenie v živote. Ľudia s vyšším vzdelaním zarábajú viac. Budúcnosť je v iných znalostiach ako ľudia potrebovali v minulosti. Pracovný trh sa dynamicky a nezadržateľne mení, internet „prepúšťa“ denne tisíce ľudí na celom svete.

Škola sa musí zmeniť, pretože svet sa mení. Učitelia musia na sebe tiež konštantne pracovať a rásť, aby boli pre študentov v budúcnosti pridanou hodnotou.
Myslím si, že po rodičoch sú učitelia najdôležitejší ľudia v živote človeka. To, čo vložia do hláv mladých ľudí, sa s nimi ťahá celý život. Práve učiteľ by sa mal stať budovateľom ľudí, ktorí v budúcnosti vybudujú krajinu. Učiteľom predovšetkým by mala ísť vyššia finančná podpora, vyššia všímavosť v rámci systému rozvoja štátu a, samozrejme, mali by mať väčší rešpekt rodičov a svojho okolia. Tým, že štátne školy sú financované z daní ľudí, je to vlastne začarovaný kruh. Chudobný štát nemá viac peňazí na svojich učiteľov. A štát je chudobný, lebo nemá viac peňazí na svojich učiteľov.

Najdôležitejším faktorom vplývajúcim na racionálnosť voľby pri hlasovaní v demokratických voľbách je vzdelanie voliča. Zdvihnutím priemeru vzdelania môžeme dosiahnuť zlepšenie celkovej situácie v krajine vrátane voľby lídrov, ktorí naozaj budú budovať krajinu v prospech jej občanov. Z tohto pohľadu sa investícia do vzdelania javí ako kľúčová pre budúcnosť Slovenska. Učitelia by nemali zarábať viac, učitelia musia zarábať viac. Vyššie zárobky musia viesť k vyššej kvalite učiteľskej komunity. Letné prázdniny by mohli využívať na stáže v zahraničí, keby mali voľné peniaze. Učitelia musia mať lepšie ekonomické podmienky na svoj rozvoj. Učitelia musia zarábať viac.

Čím kvalitnejší učiteľ, tým kvalitnejší žiak. Študenti sú odrazom svojich učiteľov. Každý rozumný človek vie, že kvalitné znalosti sú zárukou lepšieho uplatnenia sa v živote a vytvorenia väčšej pridanej hodnoty pre štát. Tá skutočná a podstatná otázka je, či skutočne tí, čo môžu veci zmeniť, ich aj zmeniť chcú. Ak učitelia a celá spoločnosť necítia pozitívnu zmenu, treba štrajkovať. Držím vám palce dámy a páni, aby ste získali viac peňazí a všímavosť, ktorú máte vo vyspelej spoločnosti mať.
Autor pracuje vo finančníctve

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 12:16