TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Už máme 147 projektov pre zdravú a úspešnú hornú Nitru

07.07.2021, 00:00

Pred týždňom bola na návšteve Slovenska eurokomisárka pre politiku súdržnosti a reformy Elisa Ferreira. Vzala som ju na hornú Nitru, lebo práve tento región má šancu stať sa ukážkovým príkladom, ako môže vyzerať zelená transformácia územia poznačeného intenzívnou baníckou činnosťou a priemyslom.

Do dvoch rokov sa na hornej Nitre skončí ťažba hnedého uhlia a jeho spaľovanie v elektrárni. Dotovanie uhlia v regióne stálo štát ročne 100 miliónov eur a obyvatelia na to doplácali svojím zdravím. Poškodená príroda, znečistený vzduch, chronické respiračné ochorenia a ďalšie dôsledky, ktoré nezmiznú zo dňa na deň.

Pre ľudí, ktorých život sa celé desaťročia točil okolo baníctva, je ukončenie ťažby zásadná zmena. Aký bude ich život potom? Prirodzená otázka, ktorú vyvoláva neistota z nového. Útlm ťažby však nepríde zo dňa na deň, trvá už niekoľko rokov a stovky bývalých baníkov majú už dnes novú prácu.

Horná Nitra sa môže spoľahnúť, že pri zásadných zmenách nezostane sama. Kľúčovým nástrojom pomoci pre región bude európsky Fond na spravodlivú transformáciu, z ktorého Slovensko dostane 459 miliónov eur.

Keď sa prestane spaľovať hnedé uhlie, emisie vyprodukované na hornej Nitre sa môžu znížiť až o 1,5 milióna ton ročne. To bude časť slovenského príspevku k európskemu záväzku bojovať proti klimatickým zmenám. Budeme musieť tiež ozdraviť krajinu zamorenú toxínmi. Boli sme sa pozrieť na odkalisku popolčeka z elektrárne, ktoré sa po revitalizácii môže stať súčasťou najväčšieho fotovoltického parku na Slovensku s výkonom až 80 MW. Namiesto znečisťujúcej ťažby a priemyslu na hornú Nitru prídu nové inovatívne odvetvia.

Keďže viac ako polovica prostriedkov Fondu na spravodlivú transformáciu musí byť zazmluvnená do roku 2023 a projekty zrealizované do roku 2026, už pred niekoľkými mesiacmi naše ministerstvo vyhlásilo nezáväznú online výzvu na zber projektových zámerov. Aby sme boli pripravení, keď budú peniaze k dispozícii. Doteraz sme dostali 349 zámerov, z toho 147 bolo pre hornú Nitru a majú potenciál vytvoriť v regióne 3 400 pracovných miest.

Naším cieľom je identifikovať vlajkové projekty, ktoré budú jedinečné a strategické. Ide o projekty, ktoré vytvoria pracovné miesta napríklad v oblasti agropotravinárskeho sektora. Ďalej sú to nové príležitosti v strojárstve, kde je možné využiť skúsenosti súčasných zamestnancov baní. V rámci oblasti udržateľného životného prostredia sú aktivity zamerané na čistú energiu – využitie vodíka, revitalizáciu znečistených území a  obehové hospodárstvo. Ďalšie projekty zlepšia sociálnu a zdravotnú infraštruktúru. Vzdelávacie a inovačné centrá zasa zvýšia atraktívnosť pracovných príležitostí pre mladú generáciu.

Obyvatelia hornej Nitry aj ďalších regiónov, ktoré znášajú dosahy priemyselnej výroby, si zaslúžia perspektívu a zdravú budúcnosť. Podarilo sa to v iných regiónoch v Európe, podarí sa to aj na Slovensku.

01 - Modified: 2024-04-23 12:57:47 - Feat.: - Title: Zmeny vo verejnom obstarávaní sú potrebné. Eurofondy neohrozia, reaguje Raši na tvrdenia Remišovej 02 - Modified: 2024-04-07 07:06:49 - Feat.: - Title: hn 03 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 04 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 05 - Modified: 2024-03-19 12:43:08 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko ocenilo prácu špeciálnych prokurátorov. Korupcia viac nebude postihovaná, myslí si Remišová
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 13:49