Dôvera
StoryEditor

Pomôžte ľuďom nevyhorieť, odvďačia sa

08.07.2021, 00:00
Ukázalo sa, že pre psychiku človeka je home office možno ešte náročnejší než práca v kancelárii.

Skúšali ste si za posledný rok kúpiť bicykel? Ak sa vám to podarilo, ste z tých šťastnejších. Hneď z dvoch dôvodov – jednak preto, že ste nejaký bicykel vôbec zohnali, a tiež preto, že máte možnosť bicyklovaním ventilovať stres a psychickú únavu.

Lebo hoci sa mnohí zamestnanci na začiatku pandémie tešili z možnosti pracovať z domu, ukázalo sa, že pre psychiku človeka je home office možno ešte náročnejší než práca v kancelárii. Podľa prieskumov totiž viac ako dve tretiny pracujúcich zažili počas pandémie vyhorenie a jednou z najčastejších príčin bola neschopnosť oddeliť prácu od súkromného života. Podľa psychológa Karola Kováča z Inštitútu stresu až 60 percent zamestnancov malo problém udržať si rovnováhu medzi pracovným a osobným životom s nástupom pandémie. Ľudia na home office pracujú priemerne o dve až tri hodiny viac, ako by pracovali za normálnych okolností. Jednou z ciest, ako nevyhorieť, je podľa neho pravidelná pohybová aktivita, ktorá núti človeka vypnúť počítač a ísť sa „vyvetrať“.

Bez ohľadu na zvýšené náklady sme uznali, že je potrebné vziať si jeho rady k srdcu. Kto zo zamestnávateľov vedel, urobil tak isto hneď v úvode pandémie. Či už cez online cvičenia, psychologickú podporu alebo iné zdieľané pohybové a stravovacie programy, ktoré pri správnom nastavení vedia priniesť krásne výsledky. U nás sa do takýchto programov prihlásila viac ako stovka zamestnancov.

Bola by som „neverná“ cyklistka, keby som tiež neurobila promo celonárodnému projektu Do práce na bicykli. Je veľmi dobré, že má významnú podporu zamestnávateľov. Od nás sa doň v tomto roku prihlásilo najviac kolegýň a kolegov zo všetkých piatich ročníkov, čo sa do projektu zapájame.

Určite je náročné pri všetkých pandemických výdavkoch či znížených príjmoch finančne podporovať podobné programy. Verím, že raz nielen skrsne, ale sa aj zrealizuje myšlienka úľav či bonusov pre zamestnávateľov, ktorí takto investujú do psychického a fyzického zdravia zamestnancov. Viem o viacerých firmách, ktoré sa o tých svojich podobne starajú.

A tak je to správne. Lepšie, ako riešiť náhradu za vyhoreného pracovníka, je jeho vyhoreniu predísť. Zamestnanec sa za starostlivosť odvďačí svojou lojálnosťou aj v ťažších chvíľach. Sociálnemu a zdravotnému systému zas pomôže znížením nákladov na dávky či kompenzácie.

A keď príde tretia vlna covidu, budú na ňu ľudia z fyzickej i zo psychickej stránky lepšie pripravení. To je pre každú firmu a každý štát dobrá správa.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-11 07:51:31 - Feat.: - Title: Telemedicína v praxi: Odfotíte znamienko a snímku pošlete lekárovi 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 19:12