StoryEditor

Druhý najdôležitejší deň môjho života

27.11.2012, 23:00

Bol som práve v Dubaji a v nákupnom centre som si všimol obrovskú reklamu Victoria Secret – otvárame 17. novembra! Aj pri takejto banalite som si znovu uvedomil, že vlastne vďaka nežnej revolúcii môžeme slobodne cestovať a spoznávať svet. Samozrejme, s celou rodinou, nepotrebujeme, aby nám niekto udeľoval doložku, alebo rozhodol, že môže ísť otec s deťmi a matka zostane doma! To v akej dobe sme žili?

Je pre mňa stále „secret“, ako to vlastne bolo s našou revolúciou, kto ju naozaj zorganizoval, no neriešim to. Podstatné je, čo sme vďaka revolúcii získali. Som vďačný, že som nezažil znárodňovanie súkromných firiem (doteraz). Som šťastný, že komunistická strana nie je vedúcou silou spoločnosti. Veľa vecí tu treba ešte zlepšiť, no oproti životu pred novembrom 1989 sa máme fantasticky.

To, čo ešte treba prežiť, je revolúcia myslenia. Ani dvadsať rokov po zmene nemôžeme byť spokojní so stavom spoločnosti. Podľa profesora Zeleného, zmena spoločnosti v takomto prípade trvá 60 až 80 rokov. Keď mi to prvýkrát povedal, nechcel som veriť. No to, čo vidím okolo seba, čo cíti každý človek, ktorý chce pre Slovensko prosperitu a pokrok, ma utvrdzuje, že nás čaká ešte dlhá cesta. Ale má to zmysel kvôli našim deťom. Vyhliadka, že by mali žiť v tom, v čom naši rodičia, alebo my teraz, nie je vôbec motivujúca predstava o budúcnosti našich detí a vnúčat.

Keby nebola revolúcia, nečítali by ste tento článok. Neboli by Hospodárske noviny. Už nikdy by som nechcel, aby sme my, alebo naše deti, museli zažiť podobný model. Príliš rýchlo zabúdame na ostnatý drôt okolo Bratislavy! Čo to bolo za obdobie? Ako je možné, že to zašlo tak ďaleko? Musíme pripomínať mladej generácii zločiny komunizmu, musíme jej rozprávať, čo bolo na tej dobe choré. Aby nepodľahli klamu a ilúzii, ako naše babky a dedovia. Komunizmus je naozaj chorý experiment na ľuďoch.
Aj preto nikdy nezabudnem na druhý najdôležitejší deň môjho života. Prvý bol deň môjho narodenia a druhý bol 17. november. Každý rok budem oslavovať jeho výročie ako vlastné narodeniny. Ako deň, kedy som dostal od života šancu žiť slobodne a lepšie ako moji rodičia a starí rodičia. A za to treba byť vďačný.

Autor pracuje vo finančníctve

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 20:41