StoryEditor

Ako ďalej Slovensko

03.12.2013, 22:57

Skutočnosť, že Slovensko je členskou krajinou Európskej únie, členom NATO a súčasťou eurozóny, je to najlepšie, čo sa sme mohli v novodobej histórii získať.

Slovensko vstupovalo do Európy ako krajina s pomerne silným priemyslom, s kvalitným školstvom, so vzdelanými ľuďmi a relatívne vyspelým poľnohospodárstvom.

Bolo by správne očakávať, že na týchto základoch vyrastie krajina, ktorá bude mať viac priemyslu, viac vzdelaných ľudí a bude sebestačná v potravinovej oblasti. No v posledných 15 rokoch sme v mnohých oblastiach neurobili dosť na naplnenie týchto očakávaní. Dnes máme problémy kúpiť kvalitné produkty od slovenských poľnohospodárov, sme zahltení dovozom nekvalitných potravín a nebyť kontrol zo strany štátu, situácia by bola oveľa horšia. Necítim sa oprávnený hodnotiť oblasť poľnohospodárstva, ale určite na základe celoživotných skúseností v práci v priemysle môžem konštatovať, že robíme veľmi málo pre to, aby sme zvyšovali konkurencieschopnosť slovenského priemyslu. Skutočnosť, že na Slovensku stále máme jedny z najvyšších koncových cien elektriny v EÚ, je len potvrdením zlej privatizácie energetiky. Klub 500 v čase príprav privatizácie upozorňoval na zlú filozofiu, danú spôsobom privatizácie, ako aj nastavením systému regulácie, avšak politická reprezentácia v tom čase nebrala tieto upozornenia vážne. V slovenskej politike to už tak chodí, že za zlé rozhodnutia urobené vedome alebo nevedome nie je nikto braný na zodpovednosť. Bolo by z mojej strany nekorektné, ak by som z tejto situácie vinil ÚRSO, ale treba otvorene povedať, že všetko sa v minulosti udialo na spoločensko-politickú objednávku (podporu obnoviteľných zdrojov nevynímajúc). Som rád, že na rok 2014 prichádza ÚRSO s návrhom na čiastočné zníženie regulovaných poplatkov pre priemyselných odberateľov, čo je jedna z ciest na zvyšovanie konkurencieschopnosti priemyslu. Je dobré vedieť, že aj Európska komisia sa posledné dva roky venovala spracovaniu analýz konkurencieschopnosti európskeho priemyslu a pod vedením podpredsedu EK pre priemysel pána Tajaniho pripravila dva strategické materiály – jeden v oblasti automobilového priemyslu – Cars 2020 a jeden z oblasti hutníctva – Akčný plán pre oceľ, ktorým bola výroba ocele zaradená medzi strategické priemyselné odvetvia EÚ, čo je pre toto odvetvie na Slovensku veľmi dôležité. Európa z môjho pohľadu začína chápať, že bez konkurencieschopnosti v rámci globálneho sveta nemá žiadnu šancu na prežitie, a je dôležité, aby si to uvedomila aj naša vláda.

Vladimír Soták,

predseda Klubu 500

01 - Modified: 2005-10-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štrajk Volkswagenu v Brazílii pokračuje
01 - Modified: 2024-04-03 17:13:58 - Feat.: - Title: Sotákove železiarne hlásia po rekordnom roku tvrdý pád. Zisky poznačili energie a objednávky 02 - Modified: 2024-03-14 14:53:47 - Feat.: - Title: Lobotka aj Soták sa tešia, ich klub zabojuje o pohárové finále. V podbrezovskej bubline sa riešila len výhra 03 - Modified: 2023-07-06 07:11:58 - Feat.: - Title: Železiarne Podbrezová mali najlepší rok v histórii. Vďaka zisku si výrazne polepšili aj ich zamestnanci 04 - Modified: 2022-09-19 12:56:35 - Feat.: - Title: Hviezdne mená nie, výborné výkony však áno. Lobotkov klub z Podbrezovej neprestáva v lige udivovať 05 - Modified: 2022-05-17 13:30:36 - Feat.: - Title: Soták pre HN o výzvach na odstrihnutie sa od ruského plynu: Štvú ma takí papagáji
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 18:15