StoryEditor

Ako si podeliť robotu

20.08.2015, 00:00

Sú ľudia, ktorí najradšej si všetko urobia sami. Títo ezermešteri bez ohľadu na to, aké majú vzdelanie, sú vždy ochotní pomôcť, sú milí a obetaví a dokonca neočakávajú žiadnu odmenu. Možno dnes sú to už naozaj ojedinelé prípady, ale i tak vidno priepastné rozdiely vo vzťahu k práci a ochote ľudí. Tvrdím to na základe mnohoročných podnikateľských skúseností. Uchádzačov o prácu vo firme som sa vždy opýtal. Prečo chcete u nás pracovať? Spravidla sa vyskytovali dva dôvody: Prvý,„lebo ste slušná firma a chcem si dobre zarobiť“. Druhý,„lebo chcem v živote niečo dosiahnuť a verím, že v tejto firme uplatním svoje znalosti a že firma ma bude potrebovať“. Je zrejmé, ktorý uchádzač mal väčšiu šancu.

Lenže je tu ešte mnoho iných kritérií. Zdravie, vzdelanie, výchova, slušnosť, ochota. A tiež zmysel pre tímovú prácu. Aká je pravda, to sa po prijatí do zamestnania ukáže spravidla až po skúšobnej dobe. Poniektorí sú ochotní, doslova šéfovi tímu berú prácu z rúk a jediné, čo očakávajú, je dobré slovo, pochvala. Musím sa však priznať, prekvapeniam sa nevyhnem ani po rokoch skúseností. Najviac ma mrzí pretvárka. Zdanlivá ochota. Iba letmý úsmev na tvári dokazuje ich pohodu bez ohľadu na čas či na úlohy, ktoré musia byť splnené v tento deň. Takí členovia tímu nedokážu odlíšiť, čo je ich pracovná povinnosť a čo láskavosť. Ak ich človek poprosí, pre pokoj v tíme predsa len pomôžu. A okomentujú, čo všetko urobili a nemuseli. Ekvilibristický slovný manéver sleduje jediné. Dosiahnuť výhody.

Naveľa, v tíme bývajú aj ľudia, ktorí urobia pre svojho šéfa všetko na svete, ibaže všetko urobiť nevedia, a tak sa sústredia presne na to, kde majú najväčšie skúsenosti. Neklebetia, cítia, aká je nálada, a vedia reprezentovať navonok. Ostatní v tíme si obľúbia ich pokojnú povahu, a tak radi suplujú to, čo sa patričnej osobe nepodarilo včas zvládnuť. Pravda, všade je situácia inakšia a mnohí šéfovia by o svojich skúsenostiach mohli rozprávať celé hodiny. Jedno je však nezvratná skutočnosť. O ľudí sa každý šéf musí postarať! A to je neľahké. Aby všetko bolo v súlade s potrebami a výkonmi, to si žiada veľké znalosti, trpezlivosť a lásku k ľuďom. Je to aj kus umenia, všetko zladiť a dosiahnuť, aby ľudia boli v práci k sebe ohľaduplní a aby šéf bol spravodlivý v odmeňovaní za prácu.

Dosiahnuť, aby v každom pracovnom tíme i v celom podniku ľudia chápali nevyhnutnosť odolávať konkurencii, aby videli závislosť vlastných výkonov s možnosťami rastu podniku celej spoločnosti. A aby ľudia boli ľuďmi, nie iba zdrojmi.

01 - Modified: 2007-08-27 05:58:00 - Feat.: 0 - Title: Horí už aj staroveká Olympia
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 09:03