StoryEditor

Vitaj, nový Zákonník práce!

07.10.2015, 00:00

O pár dní parlament schváli nový zákon o športe. Ide pravdepodobne o najprecíznejšie pripravený zákon v novodobých dejinách slovenskej legislatívy. Všimnime si jedno – súčasťou zákona o športe je špecifický Zákonník práce, šitý na mieru športovým klubom a profesionálnym športovcom.

Zákon verzus prax

Podľa súčasného Zákonníka práce boli profišportovci aj doteraz v postavení zamestnancov. Tomu, kto v športe robí, však muselo byť jasné, že niektoré ustanovenia zákonníka sa pri športovcoch dodržať jednoducho nedali. Napríklad nadčasy, voľné dni, ukončenie zmluvy. Máloktorý klub teda Zákonník práce rešpektoval. Obvyklá prax spočívala v uzatváraní zmlúv na báze samostatnej zárobkovej činnosti profišportovca. Aj tam, kde šlo o závislý vzťah.

Preto je dobre a je v súlade so zdravým rozumom, ak budú mať športovci svoj Zákonník práce. Napísali si ho sami a ministerstvo práce mu dalo súhlas. A tak...

Výnimka pre športovcov

A tak napríklad mzda profišportovca nebude môcť byť nižšia ako minimálna mzda. Avšak na športovcov sa nebudú vzťahovať sadzby minimálnych mzdových nárokov (§ 120). Voľnejšie sú stanovené pravidlá o pracovnom čase a odpočinku. Vôbec sa nebudú „riešiť“ nadčasy. Jednoduchšie je definovaný nárok športovca na dovolenku. Primerane a pružne je riešené právo výpovede zmluvy vrátane výpovednej lehoty. Športovci budú mať právo, tak ako iní zamestnanci, na združovanie sa v odboroch. A na kolektívne vyjednávanie v rámci klubu či národného zväzu.

Športovci si tak presadili svoj jednoduchší a pružnejší Zákonník práce. Ak môžu mať špecifický Zákonník práce športovci, prečo by ho nemohli mať aj živnostníci zamestnávajúci pár ľudí? Alebo malé firmy do 5 až 10 zamestnancov?

Nové pravidlá pre všetkých

Súčasný Zákonník práce je ťažkopádny predpis, brzdiaci tvorbu nových pracovných miest. Veľké firmy s dostatočným kapitálom a príslušným aparátom nemajú až taký problém s jeho dodržiavaním. Malá firma alebo živnostník však problém má. Ak pri porušení zákonníka z dôvodu neznalosti dostane živnostník od inšpekcie práce pokutu alebo ak si prepustený zamestnanec na súde vymôže 12 či dokonca 36 mesačných platov, nebude to malému zamestnávateľovi jedno.

Preto tak, ako získali svoj Zákonník práce športovci, mali by svoj Zákonník práce dostať aj malí zamestnávatelia. Avšak určite najlepšie by bolo zjednodušiť ten súčasný zákonník pre všetkých.

01 - Modified: 2007-10-05 07:44:57 - Feat.: 0 - Title: USA plánujú zrýchliť dodávky zbraní do Iraku
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 18:54