StoryEditor

Minimálne odvody treba zrušiť

09.08.2013, 00:00

Živnostníkom najviac sťažujú podnikanie vysoké odvody. Problémom sú najmä povinné minimálne odvody. Aj živnostník, ktorý má nízky daňový základ, musí platiť do Sociálnej poisťovne a do zdravotnej poisťovne spolu vyše 185 eur mesačne. Na budúci rok to bude viac než 190 eur. Nespravodlivý je zákon najmä voči tým živnostníkom, ktorí už sú poistení ako zamestnanci a platia odvody do Sociálnej poisťovne dvakrát.

Paradoxné je, že živnostník s nižšími čistými príjmami platí nízku, či dokonca žiadnu daň (nezdaniteľná suma je 37 35 eur z čistého príjmu), ale, naopak, platí vysoké odvody. Tento rozdiel je zvýraznený pri zdravotnom poistení, ktoré je špecifickou formou dane. Pri sociálnom poistení je zavádzajúci argument, že pri nízkych odvodoch bude mať živnostník nízky dôchodok – aký potom bude mať dôchodok napríklad zamestnanec na polovičný úväzok alebo zamestnanec na dohodu s príjmom 200 eur mesačne? A aký dôchodok bude mať bývalý živnostník, ktorý vrátil živnostenský list kvôli vysokým odvodom a bude na úrade práce? Pripomeňme si všeobecne akceptovaný trend, podľa ktorého budú dôchodky z prvého piliera v budúcnosti ešte „solidárnejšie“ ako v súčasnosti.

Riešenie: Treba zrušiť minimálne odvody. Nech živnostník platí odvody z takého základu dane, aký vykáže v daňovom priznaní. Zároveň by sa mala zrušiť hranica hrubého príjmu, od ktorého je živnostník povinne poistený v Sociálnej poisťovni (aktuálne pri príjme nad 4 716 eur ročne, na budúci rok pri príjme nad 4 830 eur ročne). Táto hranica je demotivujúca. Živnostníci sa ju snažia „podliezť“ a nezarobiť viac, aby nemuseli platiť sociálne poistenie.

Približne 200 tisícom živnostníkov by sa znížili odvody a na druhej strane o niečo viac živnostníkov by platilo do Sociálnej poisťovne. Kto by si chcel platiť na dôchodok viac, môže platiť odvody ako dobrovoľne poistená osoba. Zvýšil by sa počet zamestnaných ľudí na Slovensku a, naopak, znížil počet nezamestnaných. Mnohí nezamestnaní by chceli podnikať, ale bariérou sú práve privysoké odvody. Štát ušetrí milióny eur na sociálnych dávkach a ďalšie úspory sa získajú odstránením príspevku na začatie podnikania. Neexistuje lepšia pomoc živnostníkom, ako zrušenie minimálnych odvodov.

Jozef Mihál, poslanec SaS

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 04:50