StoryEditor

Najlepšia krajina na svete

22.10.2014, 00:00
Dnes píše

Nie je. Ale môže byť – odpovedal na otázku nadšenej vysokoškoláčky o Amerike hlavný hrdina televízneho seriálu The Newsroom. Predstierať, aké je Slovensko dokonalé miesto na život, by bolo ešte naivnejšie. No ak si priznáme naše rezervy, postupne sa k nemu môžeme priblížiť.

Sme fyzické bytosti, preto sa nám páči materiálny blahobyt. Dobrá krajina má veľa kapitálu a vysoko produktívne hospodárstvo založené na poznatkoch. Na množstve pracovnej sily či prírodných zdrojoch pritom záleží omnoho menej.

Nielen to, rozsah ekonomických aktivít je obmedzený schopnosťou prírody ich znášať aj našou schopnosťou ich udržateľne financovať. Dobré hospodárstvo je zároveň dlhodobo udržateľné, ekologicky aj z pohľadu verejných financií.

Najdôležitejšie na koniec. Dobrá krajina poskytuje vysokú kvalitu života v oblastiach, na ktorých ľuďom po splnení základných potrieb v skutočnosti najviac záleží. Od zdravia až po možnosť ovplyvniť smerovanie krajiny.

Slováci spolu s Poliakmi v poslednej dekáde zbohatli najviac v EÚ, ale stále majú o dosť nižšie príjmy ako vyspelé krajiny. V podiele vývozov s vysokou pridanou hodnotou zaostávame nielen oproti európskej pätnástke, ale aj našim susedom. Z medzinárodného pohľadu sú výsledky našej vedy merané relatívnym počtom patentov a publikácií zanedbateľné.

Udržateľnosť verejných financií sa nám v posledných rokoch veľmi zlepšila. Učíme sa platiť rozumný podiel daní. Rozdiely medzi bohatými a chudobným sú malé, sme v svetovej špičke. Dosahujeme výborné hodnoty vo viacerých indikátoroch kvality životného prostredia – od čistej vody po ochranu ohrozených oblastí. Napriek výraznému poklesu emisií ich na výrobu potrebujeme nadpriemerne veľa, a ubudlo nám veľa lesov.

Veľkými číslami sme pohli dopredu, ale ukazovatele spoločenského pokroku stagnujú. Horšie výsledky dosahujeme v oblasti zamestnania, vzdelávania, zdravotníctva a celkovej životnej spokojnosti. Sme frustrovanejší, s malou spoločenskou zaangažovanosťou.

Študentka z úvodu chcela odpoveď v „jednej vete, alebo menej“. Budete ju počuť, od evanjelizátorov startupov až po nadšencov boja proti korupcii. No hoci žiadne jednoduché riešenie neexistuje, po pokrízovej konsolidácii verejných financií – ktorá, ako liečba zlomenej nohy, bolí a všetko ostatné obmedzuje – sa otvára priestor na veľké reformy. Trhu práce, školstva a zdravotníctva. Verejnej správy a poriadneho využívania eurofondov. Ak ich urobíme dobre, bolieť nebudú.

01 - Modified: 2006-11-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo ponúkajú mobilní operátori
01 - Modified: 2024-04-01 11:10:00 - Feat.: - Title: Aktivita v čínskom výrobnom sektore pokračovala v marci v raste 02 - Modified: 2024-03-11 13:17:55 - Feat.: - Title: Superbohatí Belgičania: Približne 70 rodín má majetok v hodnote 23 miliárd eur 03 - Modified: 2024-01-25 09:24:52 - Feat.: - Title: Peking varoval Európsku úniu, že jej imidž v oblasti hospodárstva je ohrozený 04 - Modified: 2024-01-05 14:47:44 - Feat.: - Title: Indický podnikateľ Gautam Adani je opäť najbohatším človekom v Ázii 05 - Modified: 2023-12-02 10:05:15 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Prečo je Slovensko prekliate a ťahá čierny rekord najrýchlejšie rastúcich cien
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 04:26