StoryEditor

Aj ja sa bojím moslimov, ale nie som hyena ako vy (blog)

Pred pár dňami sa môj blog o tom, že sa niekedy chováme ako blbý národ, nestretol s pochopením. Vraj išlo o zbytočne zovšeobecnenie.

K tomu poviem asi toľko, že ho všetci bežne používame. Napríklad blondíny sú hlúpe, Rómovia nepracujú, politici kradnú... A, ako sami vieme, nie na všetky blondíny, Rómov či politikov to zaručene platí.

No ale k veci. Opäť niekoho naštvem. A úprimne? Vôbec mi to nebude prekážať.

Aké zovšeobecnenie platí na utečencov podľa diskutujúcich? Zabijaci, ktorí "nech pokapú". No, a aké zovšeobecnenie platí na týchto komentujúcich Slovákov? Hyeny. Ktorý normálne zmýšľajúci človek pod vlastným menom, s vlastnou fotkou a verejne otvoreným profilom rasisticky okomentuje smrť desiatok utečencov? Kto normálny sa z toho dokáže tešiť? A kto preboha praje smrť aj ďalším? Pre mňa len hyena.

Viete každý z vás, kto toto číta, povedať, že máte v otázke utečencov jasno? Ja sa priznám, že nemám. Prijať? Prijať desiatky? Stovky? Neprijať nikoho? Mne osobne nikto z nich neublížil ani nepomohol.

Bola som v Británii, keď teroristi útočili na londýnske metro. Dokonca som v tom metre mala kamaráta. A preto sa tiež bez mihnutia oka priznám, že mám z moslimov tak trochu strach, aj keď nie všetci utečenci sú moslimovia, všetci ich tak nejako medzi nich zaraďujeme. A nie je to ani tak strach z ľudí, ako strach z nepoznaného. A na druhej strane si rovnako uvedomujem, že moslim nerovná sa terorista.

V jednom však jasno mám. Na Slovensku žije asi 5 miliónov ľudí. A vieme povedať, že niektorí z nich nie sú zvery schopné nenávidieť a zabíjať? Po facebookových komentároch pod článkami o smrti utečencov pri Parndorfe, si tým nie som istá. Viacerí, muži aj ženy, sa tam z ich smrti vysmievali, niektorí písali, že budú pred utečencami akýmkoľvek spôsobom brániť našu vlasť. Toto je hrdinstvo?

To, čo urobil portál islamonline.sk tým, že zverejnil plné mená a fotografie komentujúcich, je skvelá ukážka rozumného protiútoku.

Pre všetkých tých, ktorí ma budú chcieť napádať, že nemám písať blog, ak na prijatie utečencov nemám jasný názor, chcem upozorniť, že je to blog o Slovákoch, nie utečencoch. Takže, tak ako môže aj nemusí platiť vzorec Slovák rovná sa rasista, tak neplatí, že každý utečenec je terorista a musí zomrieť.

01 - Modified: 2007-09-05 09:24:00 - Feat.: 0 - Title: Teroristi chceli zaútočiť na letisko vo Frankfurte
01 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 02 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 03 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska 04 - Modified: 2024-04-06 15:12:39 - Feat.: - Title: Nemecká vláda sa dohodla na zavedení platobných kariet pre žiadateľov o azyl 05 - Modified: 2024-03-26 17:00:00 - Feat.: - Title: Islamský štát, ďalší postrach Putina. Udrieť v Rusku je jednoduchšie ako v Európe
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 06:58