StoryEditor

Plňme zásobníky. Dohoda o plyne je v nedohľadne

15.08.2014, 00:00
Diskusia v hn

Čaká Európu studená zima, alebo horúce vzťahy súvisiace s dodávkami zemného plynu z Ruska cez Ukrajinu k európskym spotrebiteľom? Odpoveď na túto otázku má dve možné odpovede. Prvá znie – žiadne problémy nebudú. Druhá odpoveď sa zakladá na rôznych pohľadoch Ukrajiny a Ruska na cenu zemného plynu. Hlavným predmetom diskusie je cena, ktorú vybavila niekdajšia premiérka Julia Tymošenková v porovnaní s očakávanou spravodlivou cenou. Treba však poznamenať, že cenu zemného plynu v čase premiérky Julie Tymošenkovej vybavoval v Moskve Jurij Prodan, súčasný minister energetiky. Dnes tento istý pán považuje cenu, ktorú kedysi dohodol, za trhovo nespravodlivú.

Ukrajinskí zlodeji

Ak urobíme menšiu lyrickú „odbočku“ na tému zemný plyn, musíme povedať jednu podstatnú vec. Obchod so zemným plynom dodávaným z Ruska na Ukrajinu bol vždy predmetom mimoriadneho záujmu súkromných podnikateľov, ktorí vystupovali v kontraktoch medzi Gazpromom a ukrajinskou firmou Naftogaz ako sprostredkovatelia. Všetci na tomto obchode zarobili a vybudovali na základe sprostredkovania svoje priemyselné a finančné impériá. Vo svete je najznámejší obchod firmy Julie Tymošenkovej v čase, keď bol ukrajinským premiérom Pavlo Lazarenko. Pavlo Lazarenko bol na čele ukrajinskej vlády od mája 1996 do júna 1997. V apríli 1999 požiadal v USA o politický azyl. Uväznili ho a obvinili z prania špinavých peňazí cez kalifornské banky. Išlo o 114 miliónov dolárov, ktoré nezákonne získal na Ukrajine. V roku 2000 ženevský súd v neprítomnosti odsúdil Lazarenka na rok a pol väzenia za pranie špinavých peňazí. Medzinárodná organizácia Transparency International zahrnula Pavla Lazarenka do zoznamu 10 najskorumpovanejších politikov. Odhadla množstvo ním ukradnutých finančných prostriedkov od 114 do 120 miliónov dolárov. V San Franciscu porota uznala Pavla Lazarenka za vinného zo všetkých 29 bodov žaloby týkajúcej sa trestných činov krádeže, vydierania a prania špinavých peňazí. Pavlo Lazarenko bude prvým postsovietskym lídrom, ktorý sa v USA dostane do väzenia za korupciu. Tvrdí, že počas procesu došlo k „množstvu právnych chýb“. Tieto chyby by mal odstrániť odvolací súd, na ktorý sa obrátili jeho advokáti. Zatiaľ Lazarenka pustili na kauciu 86 miliónov dolárov a je v domácom väzení vo vile, ktorú si kúpil za 6,7 milióna dolárov od známej hollywoodskej hviezdy Eddyho Murphyho. Nedávno britské vyšetrovacie orgány našli v britských bankách približne 58 miliónov libier na účtoch Julie Tymošenkovej v Londýne. To však v Európskej únii nikomu neprekáža.

Slovensko vypadne z hry

Toľko história. Čo nás čaká v ďalej a zároveň veľmi blízkej budúcnosti v súvislosti so zemným plynom, ktorý prúdi z Ruska cez Ukrajinu do strednej a východnej Európy na Slovensko? Nechajme hovoriť odborníkov a nehrajme sa na vševedkov. Americký analytik Michail Korčemkin, ktorý sa narodil v Sovietskom zväze a je majiteľom dôveryhodnej firmy venujúcej sa analýze ruského plynárenského priemyslu, pred časom vyhlásil, že v roku 2016 sa skončí preprava zemného plynu do Európy cez Ukrajinu. Je to jeho názor, ktorý nemusíme brať do úvahy, ale môžeme. Toľko dlhodobé hľadisko tranzitu zemného plynu cez Slovensko. Hoci nemám rád politické paralely, ale Slovenská republika môže poďakovať všetkým ukrajinským vládam za zásluhy v tom, že slovenské verejné financie prídu o veľkú časť poplatkov za prepravu zemného plynu cez jej územie.

Vezmú si náš plyn

Z krátkodobého pohľadu sa dá predpokladať, že Ukrajina nedokončí rokovania o cene. Preto sa bude snažiť v zimnom období plyn uskladnený v podzemných zásobníkoch pre európskych zákazníkov použiť na svoje účely.

01 - Modified: 2006-09-18 14:51:00 - Feat.: 0 - Title: Firma Dell vidí na Slovensku aj naďalej výrazné možnosti expanzie
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 22:50