StoryEditor

Nikto vám nedá toľko, čo vám môžeme sľúbiť

05.05.2015, 00:00

Otvorenie druhého piliera vstúpilo do druhého polčasu. Podľa ministra práce Richtera už 30-tisíc sporiteľov odišlo. Je to veľa alebo málo? V porovnaní s predchádzajúcimi otvoreniami, keď si sporitelia nechávali rozhodnutie na koniec obdobia, ide o pomerne vysoké číslo. No z hľadiska ministerstva, ktoré považuje druhý pilier za nevýhodný pre milión sporiteľov, je to veľmi málo. Koniec koncov jedenlistveľkú zmenu vyvolať nemôže. Zo zahraničných skúseností vyplýva, že asi polovica ľudí silistotvorí a z nich možno štvrtina dočíta do konca. A koľko z nich ho aj pochopí?

Veľa otázok, málo odpovedí

Niežeby boli ľudia takí ľahostajní. Diskusné fóra a online diskusie sú výdatne obstreľované prosbami o radu. Oplatí sa mi vystúpiť? Nemožno sa im čudovať. Vláda ich postavila do celkom nepríjemnej situácie. Núti ich posudzovať parametre, vlastnosti, systémy a prognózovať budúcnosť o 10 či 40 rokov. Netreba zdôrazňovať, že to sú otázky, v ktorých sa nedokážu zhodnúť dvaja ekonómovia.

Sporitelia dostalilist, ktorý im má naznačiť, ako sa rozhodnúť.List, v ktorom nie sú žiadne zdroje podkladových informácií. Žiadny odkaz na parametre a predpoklady, kde by si mohol sporiteľ overiť, či ministerstvo počíta s reálnymi predpokladmi alebo hodnotami, ktoré sú príliš optimistické. Bude priemerná mzda rásť aspoň tak rýchlo ako zhodnotenie akciových trhov? Alebo práve naopak?

Vláda zamlčuje

Viac informácií k listu ministerstvo ani poisťovňa neponúkajú a aby sporiteľov úplne nezmiatli, ponúkajú zjednodušené, kusé informácie. Výpočet zhodnotenia druhého piliera sa stretlo s kritikou nielen DSSiek. Porovnávanie tohto zhodnotenia s rastom priemernej mzdy – akoby indikátora rastu dôchodkov prvého piliera – bolo označené za zavádzajúce. Rast priemernej mzdy totiž neznamená, že štát rastúce dôchodky dokáže vyplácať. A to je vlastne najväčšia slabina listu pre 1,5 milióna sporiteľov. Chýbajú v ňom informácie o stave prvého piliera. Kam majú vlastne sporitelia úspory vrátiť.

Dôchodky z prvého piliera sa vyplácajú len vďaka tomu, že sa štát zadlžuje. Nebyť dotácií zo štátneho rozpočtu, priemerný dôchodok by bol o 30 eur nižší. Sporitelia si často neuvedomujú, že v poisťovni žiadny účet nemajú. Na svojich účtoch už majú nasporených priemerne o desať percent viac, ako si tam vložili. Týchto desať percent síce poteší poisťovňu (vládu), ale na ich dôchodok nebudú mať žiadny vplyv. A ministerstvo už vôbec necíti potrebu oznámiť sporiteľom, aké riziká skrýva demografická kríza. Aký bude vysoký dôchodok, keď na jedného dôchodcu nebudú pracovať traja ako dnes, ale len jeden človek?

Svet neistoty

Spísali sme pretolists týmito informáciami a poslali sme ho práve ministerstvu a Sociálnej poisťovni. Predpokladáme totiž, želistsporiteľom nebol posledný a príde ešte intenzívna kampaň. Navrhli sme im, aby do zásielky vložili ajlisto prvom pilieri. V nedeľu minister Richter pripustil, že ďalšílistby mal informovať aj o ňom. Uvidíme ako. Svet ekonomickej neistoty totiž na ministerstve vidia inak. Na otázku predpokladaného poklesu dôchodkov z prvého piliera v budúcnosti odpovedá ministerstvo s ľahkosťou politika, ktorý nemusí nič garantovať. „Domnievame sa, že aj budúce vlády budú musieť byť k týmto dôchodcom rovnako zodpovedné a udržiavať túto výšku dôchodkov tak, ako je nastavená v súčasnosti.“

Pritom už teraz sa postupne znižujú dôchodky tým, ktorí zarábali viac, a vek odchodu do dôchodku sa bude predlžovať všetkým. Priznané dôchodky porastú pomalšie vďaka valorizácii o dôchodcovskú infláciu. Tieto všetky zmeny majú spomaliť zväčšovanie diery v poisťovni. Ktoré zmeny však dieru zacelia? Problém ministerstvo dnes nechce ani pripustiť. Akurát sporiteľov presviedča sľubom, že aj budúce vlády budú také štedré ako tie súčasné.

01 - Modified: 2007-05-24 11:19:00 - Feat.: 0 - Title: SR je proti pozmenenému zákonu o bezvízovom styku
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
22. apríl 2024 21:07