StoryEditor

Pozícia neznamená schopnosť

15.05.2013, 00:00

Keď sme v roku 2007 začali podnikať v Rumunsku, založili sme dve spoločnosti a v jednej z nich sa stal riaditeľom človek, ktorý pôsobil aj v Rumunskom zväze karate. Dozvedel sa, že som v mladosti chodil na karate a mojím snom, ako asi každého chlapca, bolo získať čierny opasok. Daroval mi certifikát o jeho dosiahnutí, a krásny čierny opasok spolu s kimonom. Zo dňa na deň som získal vonkajší symbol, potvrdenie pozície a schopností, ktoré som nemal, len vďaka sympatiám a známosti s človekom, ktorý sa rozhodol to pre mňa spraviť. Pozícia nie vždy znamená schopnosť.

Niekedy sa vo firmách stáva, že manažér je vymenovaný do vyššej pozície skôr, ako je svojimi schopnosťami pripravený ju zvládať. A asi je pravdivé aj tvrdenie, že ľudia sú povyšovaní až po svoju neschopnosť zastávať daný post. Pre firmu to znamená potenciálny budúci problém. Hlavne z dôvodu, že ľudia nastupujú do firiem kvôli menu a prestíži firmy, perspektíve rastu, sociálnemu programu, zaujímavému projektu, prípadne postaveniu firmy na trhu. No ako dokázal výskum Gallupovho inštitútu v rozhovore s 80 tis. manažérmi, schopní pracovníci veľmi často odchádzajú práve pre nezhody s priamym nadriadeným.

Perspektívni pracovníci potrebujú kompetentného nadriadeného, pretože o tom, či zostanú vo firme, rozhodujú aj jeho riadiace schopnosti. Ľudia nerastú povýšením. Povýšenie by malo nasledovať po náraste ich schopností. Urýchlením povýšenia môžeme vo firme ublížiť aj povýšenému, aj ľuďom, ktorých bude viesť.

Každá firma by mala mať vytvorený systém vzdelávania a rozvoja svojich ľudí, niečo ako internú univerzitu. Osobne verím tomu, že ak chceme vybudovať úspešné firmy, musíme investovať čas, peniaze a pozornosť na „budovanie“ svojich spolupracovníkov. Zisk sa dá trvalo dosahovať iba tak, že vytvoríte pracovné prostredie, ktoré trvalo rozvíja a inšpiruje talentovaných ľudí. V dnešnej dobe platí ešte viac ako kedykoľvek predtým, že ak odchádzajú kvalitní ľudia, spoločnosť rapídne stráca na hodnote. Šikovný manažér je pre svojich ľudí dôležitejší ako spoločnosť, pre ktorú ľudia pracujú.

Platí staré známe príslovie, že schody sa zametajú zhora a vyššia pozícia nenahradí nižšie schopnosti. Čím schopnejší ľudia vo vedení firmy, tým lepší spolupracovníci a výsledok firmy ako celku.

Autor pracuje vo finančníctve

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 15:29