StoryEditor

Na juh, či v jadre?

02.07.2013, 00:00

„Slovensko má oveľa viac spoločného so severným jadrom než s južnou perifériou, keďže úroveň verejného dlhu je nízka a vláda prijala nemecký prístup k znižovaniu deficitov.“ Týmto výrokom, nie mojím ani Petra Kažimíra, ale analytika medzinárodnej finančnej spoločnosti, by som odpovedal na mimoriadnu schôdzu opozície k verejnému dlhu a reči o našom smerovaní na juh Európy.

Výpadok daňových príjmov 347 miliónov eur v tomto roku je fakt a je dôsledkom toho, že v Európe, od ktorej sme plne ekonomicky závislí, pokračuje kríza a prakticky všetky pre Slovensko rozhodujúce odbytové trhy sú, na rozdiel od nás, v recesii. Výpadok pre nás znamená v prvom rade ďalšie šetrenie. Zotrvávame na trojpercentnom cieli deficitu v tomto roku, ktorému verí aj Európska komisia a jeho dôsledkom je úspora už 160 miliónov eur vďaka rekordne nízkym rizikovým prirážkam našich dlhopisov.

Pokračujúca kríza v Európe a nižšie daňové príjmy zvyšujú význam európskych zdrojov na udržanie nášho rastu. Je dobré, že na ostatnom summite EÚ sa nám podarilo získať 80 miliónov eur na riešenie nezamestnanosti mladých, z ktorých už 8-tisíc je späť v pracovnom pomere. Rovnako sme cez presadenie výnimky z čerpania zachránili 350 miliónov eur, ktoré môžeme čerpať o rok dlhšie. A súčasne sme Európskej komisii predložili prvý návrh partnerskej dohody na nové rozpočtové obdobie, aby sme boli čo najlepšie pripravení na čerpanie potenciálne až 15 miliárd eur v rokoch 2014 až 2020.

Je právom opozície zvolávať mimoriadne schôdze k verejnému dlhu, aj keď to boli práve jej vlády, ktoré v čase silných ekonomických rastov vo volebných rokoch 2002 a 2006 vyrábali vysoké deficity. Čo je ekonómami považované za najväčšiu rozpočtovú nezodpovednosť. A takisto nič nenarobíme s daňovým populizmom SDKÚ, aj keď ide priamo proti konsolidačnému úsiliu krajiny a je postavený na klamstve o údajne vysokom daňovom zaťažení na Slovensku. Pritom každý, kto pozná štatistiky EÚ, OECD či iných oficiálnych zdrojov, vie, že Slovensko patrí ku krajinám s nízkou celkovou daňovou kvótou a progresivitou. Už vôbec nehovoriac o tom, že za najväčšie zvyšovanie daní v tejto krajine, o 6 percent pri DPH, je zodpovedná vláda pravice.

Toto všetko teda opozícii nemôžeme zakázať, a to je v poriadku, ale nech sa, prosím, neurazí, keď väčšiu pozornosť budeme venovať našej práci.

Robert Fico, predseda vlády

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
09. máj 2024 19:09