StoryEditor

Odchod z únie by Veľká Británia neprežila

27.12.2015, 23:00
Odchodom z únie by sa Briti pripravili o Škótsko aj medzinárodný vplyv.

Svetové médiá, najmä európske a britské, už týždne analyzujú výhody a nevýhody Brexitu, a to nielen pre Londýn, ale aj zvyšok únie. Z pohľadu Slovenska a ďalších ekonomicky slabších krajín únie je hrozbou predovšetkým Cameronova predstava o obmedzení voľného pohybu osôb v rámci únie. Snaha hlavy britskej vlády obmedziť vyplácanie sociálnych dávok pre občanov iných krajín EÚ je v rozpore so základnými princípmi EÚ a ohrozuje fungovanie vnútorného trhu. Právo usadiť sa a pracovať kdekoľvek v rámci únie je jedným z kľúčových výdobytkov európskej integrácie. Upokojením môže byť len skalný postoj Angely Merkelovej, ktorá v tejto citlivej oblasti ústupok rezolútne odmieta.

Vystúpením z únie by však utrpelo najväčšiu ranu Spojené kráľovstvo, a to hneď v niekoľkých oblastiach. Je nepravdepodobné, že by zvyšok únie na čele s Nemeckom súhlasil s udržaním bezcolnej zóny s Londýnom aj po jeho odchode z EÚ. O profite Britov z voľného obchodu hovoria čísla jasne. Vývoz do únie v objeme 200 miliárd libier ročne tvorí viac ako 40 percent celkového britského exportu a podiel rastie. Export do únie sa na celkovom HDP tejto ostrovnej krajiny podieľa až 15 percentami.

Obchod medzi Britániou a úniou má priamy dosah na viac ako 4,3 milióna pracovných miest. Londýnske finančné centrum je životne závislé od kontinentálneho bankového sektora a Brexitom by titul finančnej mekky Európy s veľkou pravdepodobnosťou prevzal Frankfurt. Hoci Británia nie je členom eurozóny, prípadný odchod z únie by ohrozil stabilitu jej finančného systému aj dôveryhodnosť libry.

Nemožno zabúdať na politické dôsledky. A to jednak smerom dovnútra a jednak smerom navonok v medzinárodných vzťahoch. V prvom prípade ide o územnú integritu Spojeného kráľovstva. Škóti sú oveľa proeurópskejší ako Angličania a odmietajú vystúpenie z únie. Škótska premiérka Sturgeonová sa vyjadrila, že v prípade Brexitu bude iniciovať nové referendum o nezávislosti Škótska. Príklad Škótov by bezpochyby inšpiroval aj nacionalistov vo Walese a v Severnom Írsku. Stáročia existujúca britská monarchia by takéto otrasy pravdepodobne neprežila a rozpadla by sa.

Zánikom členstva v EÚ by Británia utrpela aj geopoliticky. Londýn by stratil možnosť podieľať sa na európskom rozhodovaní v oblasti zahraničnej, bezpečnostnej a obrannej politiky. Globálne výzvy, počínajúc klimatickými problémami až po boj proti svetovému terorizmu či vojnu v Sýrii, ukazujú, že európske krajiny sa usilujú čoraz viac zjednocovať svoje kroky a prenechávajú bruselským inštitúciám koordinačnú, ba i líderskú úlohu. Konflikt na Ukrajine potvrdzuje, že Británia stráca svoje niekdajšie silné geopolitické postavenie v Európe v prospech Berlína a Paríža.

Každý Európan by si však mal uvedomiť, že sila národných štátov dnes nie je v ich vlastnej suverenite, ale v schopnosti spolupracovať a integrovať sa do silnej federálnej štruktúry. Všade počujem obavy z rastúceho hospodárskeho a politického vplyvu Ruska a Číny vo svete. Čo však robí Európa pre to, aby tomu čelila?

01 - Modified: 2007-12-18 12:57:00 - Feat.: 0 - Title: Izraelčania si budú voliť národného vtáka
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 18:59