StoryEditor

Ako krotiť výdavky

11.02.2014, 23:01
dnes píše

Pokrízové osekávanie diery v slovenských verejných rozpočtoch prebiehalo viac na strane príjmov než výdavkov. Detaily sa podľa rôznych prepočtov líšia, no pri férovom odhade boli pri konsolidácii v rokoch 2011 až 2013 dvakrát významnejšie vyššie príjmy než nižšie výdavky.

Nemám nič proti. Verejné príjmy aj výdavky patria medzi najnižšie v Európe, naše sadzby daní vo väčšine prípadov zásadne nehatia ekonomickú aktivitu. A Slováci si ďalšiu redukciu verejných služieb neprajú. No buďme zvedaví, a intelektuálne poctiví. Ako sa dajú znižovať výdavky?

Jednoduchou a účinnou, no bolestivou a nepopulárnou cestou je zrušenie konkrétnej verejnej služby, alebo sociálneho transferu. Časť štátu, ktorá ju poskytovala, sa utlmí, alebo predá súkromníkovi. Službu potom poskytuje trh, alebo zmizne. Jemnejšia alternatíva je obmedzenie služby či transferu – napríklad školské obedy len pre odkázaných, alebo obmedzenie stavebného sporenia len na chudobnejšiu časť populácie.

Aj na Slovensku je populárne plošné škrtenie výdavkov. Zmrazenie platov úradníkov, proporcionálne škrty z prevádzky úradov. Výhodou je, že nevytvára viditeľných víťazov a porazených – všetci zúčastnení trpia rovnako. No ťažšie dopadá na časti verejného sektora, ktoré fungujú dobre, nie na prehnitejšie. Veľa potom závisí od motivácie a schopností manažérov a lídrov jednotlivých organizácií, často na stredných úrovniach. Plošným škrtom vedia pomôcť plošné reformy. Napríklad verejného obstarávania. Alebo zverejňovanie zmlúv a informácií vytváraných štátnymi organizáciami na internete. V používateľsky priateľskej aj strojovo čitateľnej forme.

Zlatým grálom je zvyšovanie efektívnosti – znižovanie nákladov a zlepšovanie výsledkov – verejnej správy. Žiadna jadrová fyzika, nástroje sú podobné ako vo veľkých firmách. Napríklad benchmarkovanie. Či už externé – porovnávaním cien liekov so zahraničím sme kedysi ušetrili stovky miliónov eur. Alebo aspoň interné – Transparency ukázala, ako by slovenské nemocnice ušetrili stovky tisíc eur, ak by dokázali nakupovať elektrinu aspoň tak lacno ako srdcovo-cievne ústavy. Na podobnej filozofii je založené napríklad ESO.

Vyberte si sami. No keď nabudúce začujete politika alebo mediálneho lobistu rozprávať o škrtaní výdavkov, pýtajte sa, čo má na mysli. Zrušenie nejakej služby alebo dávky, plošné škrty, alebo dobre premyslené zvýšenie efektívnosti v niektorej časti verejného sektora? Inak len tára do vetra, čo chce jeho obecenstvo počuť.

01 - Modified: 2006-01-18 11:15:29 - Feat.: 0 - Title: Moskva zaviedla pre veľkú zimu úsporný energetický režim
01 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť 02 - Modified: 2024-04-14 17:45:00 - Feat.: - Title: Slováci si tvoria železnú rezervu, trojmesačné výdavky by z nej však pokryla menej než polovica 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-11 12:50:54 - Feat.: - Title: Výdavkové limity sa majú po novom vzťahovať na čisté verejné výdavky 05 - Modified: 2024-04-11 22:14:13 - Feat.: - Title: Ficov 30-percentný rez na ministerstvách by bol zásadným úsporným opatrením, analytik to však vníma skepticky
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 01:01