StoryEditor

Ako sa robí standing ovation

06.02.2014, 22:59

Ak by ste si chceli podomácky vyrobiť standing ovation, máte niekoľko možností. Prvá je, že predvediete niečo skutočne výnimočné, čosi, čo ostatných spontánne vystrelí zo sedadiel a nedá im dýchať. Druhá možnosť je, že dáte do obecenstva človeka, ktorý nemá veľmi s čím porovnávať, a preto sa postaví už len z princípu. Lebo sa to vraj patrí a je rád, že je v divadle. Ostatní sa už v davovej psychóze chytia.

No a ak chcete vyrobiť dvadsaťminútovú standing ovation, tak vo chvíli, keď sa ľudia postavia, pusťte ešte dvadsať minút hercov na javisko a (v prípade hudobno-dramatického diela) ich nechajte šalieť na tie najvýraznejšie hity celého predstavenia. Ľudia sa budú hanbiť počas šalenia hercov znova si posadať. Ak máte dostatočne veľa guráže, necháte ich takto „standingovationovať“ aj hodinu.

Na Slovensku sa standing ovation robí ľahko, lebo sankcia škaredých pohľadov je silnejšia než vlastný postoj, či lepšie povedané posed, voči dielu. A tak zrazu stojíte, ani neviete prečo, a tlieskate niečomu, čo bolo síce fajn, kde sa herci snažili, ale aj na ich tvárach vidíte, že už sa ocitli aj v lepšej hre.

Problém vlastne nastáva vtedy, keď človek, z úcty, po skončení predstavenia aj pekne sedí a tlieska, ale zrazu sa z jeho slušného prejavu stáva ostentatívny protest, keď sa okolo neho ľudia postavia. Keby ostali sedieť aj oni, sú všetci rovnako slušní. Keď sa začnú ostatní stavať na zadné, stávate sa sediacim odľudom. Ak raz v budúcnosti pozažívame aj „levitating ovation“, tak všetci tí, ktorí len stoja a nelevitujú od šťastia, pochopia, o čom hovorím.

No skrátka, netrápia sa v rôznych situáciách len herci na javisku, ale aj my diváci v hľadisku. Doprajme si teda standing ovation podľa vlastného slobodného úsudku. Minule sa totiž na jednej premiére stalo, že standing ovation nenastala, ani keď pred slávnostnou premiérou vošla do sály hlava štátu. A to vošla komplet, aj s telom! Tomu sa hovorí ajajaj.

Uvidíme, komu z reklamnej kampane na zubnú pastu PreziDENT najbližšie ponúkneme standing ovation, alebo „running away ovation“. Myslím si, že teraz už máme s čím porovnávať a toto predstavenie bude skutočne zaujímavé.

Adela Banášová, rozhlasová a televízna moderátorka

01 - Modified: 2006-01-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sila investičných spoločností stále rastie
01 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 02 - Modified: 2023-12-09 13:00:00 - Feat.: - Title: Ako nakupovať na Vianoce čo najlacnejšie? Máme pre teba návod, ktorý nezruinuje tvoju peňaženku 03 - Modified: 2023-05-30 06:00:00 - Feat.: - Title: Vyrobte si štýlové dekorácie: Vďaka technike macramé bude váš domov omnoho krajší 04 - Modified: 2023-04-15 15:00:00 - Feat.: - Title: Naučte sa praktizovať erotickú masáž a dosiahnete vrchol už pri predohre 05 - Modified: 2022-09-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Ako čítať svoju mačku alebo stručný manuál toho, ako si proti sebe nepoštvať mačacie božstvá
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 05:42