StoryEditor

Prečo je zisk bánk dôležitý

16.02.2016, 23:00

Rok 2015 bol pre banky v určitom zmysle zlomový. Na jednej strane nárastom zisku o približne 13 percent, na strane druhej poklesom hlavného zdroja príjmov z tradičnej a hlavnej činnosti univerzálnych bánk, z poskytovania úverov. Podiel úrokových výnosov z úverov na prevádzkovom výnose klesol z 81 percent na 78,4. Úrokové výnosy sa znížili o 5 percent, čo v reálnych číslach je 40 miliónov eur. Vplyv na to malo hlavne znižovanie úrokových sadzieb v minulosti poskytnutých úverov, ako aj rekordne nízke sadzby nových pôžičiek. Jednoducho povedané, marža bankového sektora klesá. Kde potom prišlo k nárastu kladného hospodárskeho výsledku?

Zisk z poplatkov sa mierne zvýšil vďaka nárastu počtu úverov a naviazaných služieb. Hlavný zdroj však bolo zníženie opravných položiek na zlyhané úvery a v neposlednom rade došlo k zníženiu bankového odvodu, ktorý je u nás stále najvyšší z krajín používajúcich euro. Išlo tak väčšinou o jednorazové mimoriadne pozitívne vplyvy.

Trend udržania ziskovosti do budúcnosti je v situácii mimoriadne nízkych úrokových sadzieb otázny, trúfam si povedať, ohrozený. V tomto roku prichádza aj zrušenie uplatnenia si reálnych nákladov bánk pri splatení hypotéky mimo dátumu fixácie, a tak je možné očakávať ďalšie zníženie príjmov. Od začiatku roka je v platnosti i možnosť otvárať základný účet zadarmo, respektíve za 3 eurá. Žaba sa varí pomaly, ale isto. Riešením situácie na udržanie ziskovosti je ďalší rast úverov, čo sa však nedá donekonečna. Zisk sektora na minimálne súčasnej úrovni je nevyhnutný pre rastúce kapitálové požiadavky regulátorov, a teda aj schopnosť podporovať ekonomiku úverovaním.

Zdravie slovenskej ekonomiky je zatiaľ v poriadku, podiel zlyhaných úverov takisto pod hranicou 5 percent. Bolo zaujímavé sledovať minulý týždeň špekulácie o ohrození stability jednej veľkej nemeckej banky, ktoré dokázali významne zamávať svetovými akciovými trhmi. Je potrebné apelovať na nezneužívanie bankového sektora ako triedneho nepriateľa ľudu v boji o voliča označovaním zisku alebo normálnych poplatkov za niečo zlé a neodôvodnené.

Treba začať zodpovedne chápať a pomenovať súvis medzi zdravou tvorbou zisku a bezpečnosťou vkladov a zdravím ekonomiky. Minimálne u tých a tými, ktorí majú ambície riadiť tento štát. Niektorí tú odvahu majú, ale je ich ako šafranu. Banky nie sú monopoly, podnikajú v prostredí vzájomnej súťaže, veď len v každom malom meste je viac pobočiek rôznych bánk ako predajní s obuvou či oblečením. Je zodpovednosťou politikov hovoriť ľuďom pravdu. Aj v náročnom predvolebnom období.

01 - Modified: 2008-02-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Novú elektráreň chcú traja
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 18:04