StoryEditor

Koniec diaľničnej filatelistiky

23.11.2015, 23:00

Poznajú to pravdepodobne všetci, čo sa autom vyberú na letnú dovolenku na Jadran či zimnú lyžovačku v neďalekých Alpách. Po návrate vyzerá predné sklo ako filatelistický album, zaplnené diaľničnými známkami zo Slovenska aj susedných štátov. To sa teraz zmení. Vodiči totiž budú po takýchto výletoch, alebo na konci roka, zoškrabovať minimálne o jednu známku menej.

Už o pár týždňov si budú môcť vodiči reálne kúpiť z pohodlia svojho domova slovenské elektronické diaľničné známky na budúci rok. S papierovými sa už nestretnú. Pre tento systém sme sa rozhodli, lebo je modernejší, výhodnejší pre vodičov aj štát. Odpadnú napríklad náklady na tlač nálepiek. Ak bol v minulosti niekedy problém na začiatku roka zohnať diaľničnú známku, po novom sa tomu vodiči budú môcť vyhnúť. Elektronická diaľničná známka sa bude dať kúpiť cez webovú stránku alebo mobilnú aplikáciu. Zjednodušene, stačí poznať len evidenčné číslo auta, krajinu pôvodu, mať prístup na internet a platobnú kartu. Samozrejme, vodiči si ich budú môcť aj naďalej kúpiť na vybraných predajných miestach ako napríklad čerpacích staniciach, a dokonca pribudnú na hraničných priechodoch aj samoobslužné zariadenia.

Okrem ľahšieho spôsobu kúpy bude štát vodičov menej obťažovať aj kontrolami. Už nebude nutné autá na diaľnici zastavovať, kontrola bude prebiehať elektronicky bez toho, aby vodič vôbec musel spomaliť na ceste do cieľa.

Pre vodičov je pri známkach dôležitá najmä informácia o ich cene. Pre tých, ktorí sa báli zdražovania, mám v tomto prípade pozitívnu správu. Ich cena sa ani na budúci rok nemení. Diaľničné poplatky na Slovensku tak stále budú jedny z najnižších spomedzi okolitých štátov. Napríklad za cenu päťdesiat eur budú mať vodiči prístup k viac ako sedemsto kilometrom slovenských diaľnic a rýchlostných ciest počas celých 366 dní v novom roku. Na porovnanie – to je menej, ako zaplatíte na poplatkoch za chorvátske diaľnice počas jedinej dovolenky. Ani pri ostatných známkach sa okrem ich formy nič nemení. Za desaťdňovú naďalej zaplatíme desať eur, mesačná vyjde o štyri eurá drahšie.

Peniaze z kúpy známok sa investujú ďalej do ciest. Národná diaľničná spoločnosť ich využíva na opravu, údržbu, ale aj výstavbu nových ciest. Pri kúpe diaľničných známok tak môžeme myslieť aj na to, že sa nielen rýchlejšie dostaneme do nášho cieľa, ale zároveň prispievame ku kvalitnejšej cestnej sieti u nás. Teším sa, nový systém nákupu využijem ako jeden z prvých.

01 - Modified: 2007-11-18 15:27:30 - Feat.: 0 - Title: Počet obetí cyklónu podľa televízie stúpol na 3000
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 07:22