StoryEditor

Som na vojnovom chodníku

29.05.2013, 00:00

Som na vojnovom chodníku a možno aj niektorí z vás. Začalo sa to asi pred siedmimi rokmi, keď staršia dcéra prekročila piaty rok. Šanca vyhrať je malá, no rozhodol som sa vytrvať v boji. Učím sa hľadať nové zbrane, študujem, sledujem ostatných bojovníkov a vymieňam si víťazné stratégie s inými rodičmi. Myslím si, že naši rodičia to mali s nami ľahšie, no môžem sa mýliť.

Myslím si, že keď ľudstvo vynašlo televíziu a nastala masová dostupnosť televíznych prijímačov, začala sa presúvať pozornosť detí v rodinách na nový zdroj informácií, zábavy i poučenia. Moju pozornosť v detstve získal MA-TEL-KO a Štyria tankisti a pes. V tom čase neboli ľahko a masovo dostupné elektronické hry ani počítače. Pre rodičov to nebola až taká veľká výzva, zaujať nás a upútať našu pozornosť, prípadne dostať nás na dvor hrať sa s kamarátmi. Dnes rodičom konkurujú superakčné elektronické hry, počítače a, samozrejme, mobilné telefóny a sociálne siete. Výčitky našim deťom nemajú zmysel – dnešné deti sú iné, ako sme boli my. Majú množstvo podnetov, rôzne možnosti komunikačných kanálov, veľa vzruchov.

Nechápte ma nesprávne – nie som Don Quijote 21. storočia na vojnovom chodníku proti novodobým „veterným mlynom“. Viem, že moderné komunikačné technológie, internet a sociálne siete sú tým, čo poznanie ľudstva posúva dopredu. Uvedomujem si však, že ako mnohé iné vynálezy súčasnej doby môžu byť pre nás príležitosťou, alebo ohrozením. Majú možnosť nás obohacovať, učiť, posilňovať naše vzťahy, ale taktiež nás spútavať, obmedzovať a ochudobňovať o to, čo je v nás človečenské. Sieť nás môže oddeľovať od ostatných ľudí, spútavať a vťahovať do svojich osídiel, ale taktiež k nám po nej prichádzajú nové informácie, noví priatelia a delíme sa cez ňu o poznatky z celého sveta.
Je len na nás, či budeme využívať túto unikátnu príležitosť vo svoj prospech a naučíme to aj svoje deti. Alebo podľahneme v tomto boji a technológie získajú nad nami moc, vtiahnu nás do svojho „matrixu“ a zoberú nám hodiny, mesiace a roky života.

Ja sa v tomto boji nikdy nevzdám a verím, že spoločne naše deti naučíme správne vnímať moderný svet – nalogovať sa na internetovú stránku a tiež podať ruku priateľovi a pozrieť sa mu do očí.

Autor pracuje vo finančníctve

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 08:25