StoryEditor

Mierny rok 2014

12.01.2014, 22:59
takto to vidím ja. Eva Sadovská, analytička Poštovej banky

Vlaňajšok bol tretím rokom v poradí, počas ktorého sa výkonnosť slovenskej ekonomiky spomalila. V roku 2014 by sa naše hospodárstvo mohlo mierne zrýchliť a zaznamenať medziročný rast HDP 2,3 percenta. Za lepší výkon našej ekonomiky sa na sklonku roka budeme môcť poďakovať predovšetkým silnejšiemu zahraničnému dopytu. Príspevok spotreby slovenských domácností očakávame iba mierny.

V roku 2014 počítame iba s miernym poklesom evidovanej miery nezamestnanosti, a to z minuloročnej úrovne vyššej ako 14 percent na tohtoročných 13,5 percenta. Ekonomický rast pod úrovňou troch percent totiž v krajine nezaručí výraznejšiu tvorbu nových pracovných miest.

V úvode roka 2014 zrejme budeme svedkami ešte pomalšieho cenového rastu ako v závere roka 2013. V priebehu roka však postupne očakávame zrýchľovanie tempa rastu cien tovarov a služieb a priemernú infláciu za rok 2014 odhadujeme na úrovni 1,2 percenta. Tlmičom rastu cien bude opatrný spotrebiteľ, čoho príčinou bude relatívne pomalý rast ekonomiky a pretrvávajúca vysoká miera nezamestnanosti. Ani regulované ceny energií by po novoročných zmenách nemali zaťažiť naše peňaženky viac ako vlani. Tradične rizikovým faktorom býva vývoj cien poľnohospodárskych komodít či ropy na svetových trhoch a následne ich vplyv na ceny.

V rokoch 2011 a 2012 sme si zo svojich platov mohli dovoliť kúpiť menej, a teda sme reálne nezarobili ako rok predtým. Vlani sme sa však vďaka pomalšiemu cenovému rastu dočkali opäť reálneho rastu platov a obdobný vývoj očakávame aj v roku 2014. Reálny rast miezd v tomto roku odhadujeme na úrovni okolo jedného percenta. No ani v roku 2014 neprestane platiť, že v časoch vysokej nezamestnanosti je vyjednávacia pozícia zamestnancov ohľadom zvyšovania platov zložitá. Mnohí ľudia uprednostňujú možnosť pracovať, aj za cenu nemeniaceho sa platu.

Eva Sádovská, analytička Poštovej banky

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 07:56