StoryEditor

Dnes píše Robert Fico: 2016

28.12.2015, 23:00

Sme v období, keď si okrem pokojných sviatkov prajeme aj šťastný Nový rok. Rovnako, ako je toto prianie úprimné, je namieste otvorene si povedať, že rok, ktorý nás čaká, bude náročný a v istom ohľade aj zlomový. Náročný a zlomový bude najmä pre Európsku úniu, a keďže táto je pre Slovensko primárnym životným priestorom, bude vyžadovať aj od nás rozvážne, ale aj sebavedomé rozhodnutia.

V prvom rade je absolútne nevyhnutné, aby únia našla skutočné riešenie migračnej krízy. Systémom kvót, ktorými sa má prerozdeliť 160-tisíc migrantov a utečencov, sa doposiaľ podarilo premiestniť len 272 ľudí. Rovnako musí EÚ nájsť kľúč na zabezpečenie ochrany svojich vonkajších hraníc, pretože opätovný nekontrolovaný masový prílev migrantov nemá Európa šancu zvládnuť. Nemá šancu ho zvládnuť technicky a kapacitne, bezpečnostne ani politicky. Je faktom, na ktorý upozorňujú spravodajské služby naprieč kontinentom, že bezpečnostné riziko v dôsledku nekontrolovaného pohybu státisícov neregistrovaných migrantov v Európe je stále vysoké. Ak by sa toto riziko malo prílevom ďalších migrantov zvýšiť, stalo by sa neúnosným. Slovensko preto prijalo bezpečnostné opatrenia, aby bolo pripravené na všetky scenáre vývoja.

Treba si súčasne otvorene povedať, že meškanie riešenia migračnej krízy spôsobí nárast politickej nervozity v únii. Na pozadí hľadania jej riešenia sa teda bude rozhodovať aj o tom, či bude EÚ do budúcnosti spolkom, kde sa zásadné rozhodnutia prijímajú diktátom, alebo hľadaním konsenzu s právom aj menších krajín presadzovať svoj názor. A práve tento zlomový proces bude od Slovenska vyžadovať reprezentáciu, ktorá pri takých závažných rozhodnutiach takpovediac „neuhne“. Slovensko je a bude tímovým hráčom v rámci EÚ a aj pri migračnej kríze to potvrdzujeme celým radom opatrení, na ktorých participujeme, či už cez spoluprácu krajín V4 alebo individuálne. Súčasne budeme však naďalej tvrdo presadzovať racionálne riešenia, ak sa tieto navyše ukazujú ako jediné správne a zodpovedné, čo už dnes uznáva väčšina členských krajín. A v tejto, pre budúcnosť EÚ a Slovenska v nej, zlomovej situácii, preberie Slovensko polročné predsedníctvo Európskej únie. To si od našej reprezentácie bude vyžadovať maximálne profesionálny výkon.

Slovensko má na to, aby aj tieto náročné skúšky zvládlo. Sme úspešnou, sebavedomou a vnútorne stabilnou krajinou. Takou by sme mali ostať aj po marcových voľbách, pretože budeme ako krajina stáť pred ďalekosiahlymi rozhodnutiami.

01 - Modified: 2007-12-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Platí sa aj za užívanie verejného priestranstva
01 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 02 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 03 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS 04 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 05 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár)
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 08:42