StoryEditor

Sociálny balíček náš každodenný

20.12.2015, 23:00

Štát je najlepší hospodár a ako jediný sa dokáže postarať o svojho občana. Z tejto filozofie vychádza etatistický sociálny balíček Smeru, ktorý predstavil na svojom sneme. Navrhnuté opatrenia neprinášajú systémové reformy, ktorými by štát ušetril náklady a na strane druhej podporil podnikateľskú vrstvu. Je chvályhodné, že Smer chce vytvárať nové pracovné miesta, avšak dôležité pre budúcnosť bude, či tak urobí stimulmi v podnikateľskej sfére alebo zásahmi štátu.

Dobrým krokom je podpora nájomného bývania, či už pre mladých, alebo učiteľov. Otvorená je však otázka, či dotáciami, alebo motiváciou súkromného sektora. Príspevok na bývanie študentov vyvoláva tiež otázniky. Máme veľa vysokých škôl, ktoré produkujú veľké množstvo nezamestnaných. Len znížením počtu vysokých škôl zvýšime ich kvalitu a znížime nezamestnanosť absolventov. Následne môžeme zmeniť aj systém sociálnych štipendií. Téma internátov už dlhodobo trápi mnohých vysokoškolákov. Je nanajvýš žiaduce, aby študenti bývali v kultúrnom prostredí a nie v internátoch, ktoré pripomínajú časy hlbokej totality.

Návrh Smeru na vyššiu podporu pre opatrovateľov vnímam pozitívne. Len ten, kto naozaj niekedy robil alebo robí opatrovateľa, vie, aká je to náročná 24-hodinová služba. V skutočnosti sa zaplatiť ani nedá. V návrhu sa objavila aj obnova regionálnych ciest. Je predsa logické, že povinnosťou štátu a regionálnej samosprávy je cesty obnovovať. Načo potom platíme cestné dane?

Ďalší bod – viac policajtov. Je jasné, že nárast terorizmu si vyžiada svoju daň v tejto podobe. Na druhej strane však viem, že pocit bezpečia nenahradí nič. Určite treba menej policajtov v kanceláriách a viac na uliciach. To je cesta, ktorá povedie k poriadku a dôvere v Policajný zbor.

Témy autobusov zadarmo a zdvojnásobenie vianočných dôchodkov vnímam ako čisto predvolebný sľub, ktorým nezarmútite. Ale nič nie je zadarmo. Aj na dôchodky a autobusy zadarmo musí niekto zarobiť. Dôchodcovia a iní cestujúci s nulovými lístkami si musia uvedomiť, že „prejedajú“ budúcnosť svojich vnúčat.

Podľa Smeru sa sociálny balíček bude realizovať len vtedy, keď bude strana zostavovať vládu. Voľby sa blížia a politické strany sa riadia heslom: Nikto vám, občania, nemôže splniť toľko, čo vám my sľubujeme. Po piatom marci bude jasné, komu volič dal svoj hlas a komu dôveruje.

01 - Modified: 2007-12-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Anketa. Ovplyvní nová reformná zmluva náš život?
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 15:28