StoryEditor

Slovensko investičnú príťažlivosť nestráca

03.06.2014, 00:00
Diskusia v HN

Slovensko je stále atraktívnou destináciou pre zahraničné investície. A nič na tom nemení ani skutočnosť, že z času na čas sa ten alebo onen investor rozhodne pre inú krajinu ako Slovensko. Tak to jednoducho chodí – žiadna krajina nemá v tejto oblasti patent na stopercentný úspech. Slovensko je však silným hráčom. Máme vynikajúce „investičné“ know-how a prestížne referencie.

Dobiehanie Západu

V súčasnosti máme pripravených viac ako dvadsať investičných projektov v celkovej hodnote vyše 600 miliónov eur s predpokladom na vytvorenie minimálne 3500 priamych nových pracovných miest. Od začiatku roka 2014 evidujeme sedem úspešne podporených investičných projektov v hodnote viac ako 100 miliónov eur a s plánovaným počtom viac ako tisíc nových pracovných miest.

A nejde iba o naše štatistiky. EÚ Monitor od Deutsche Bank z apríla konštatuje, že Slovensko bude v najbližších rokoch najrýchlejšie dobiehať západnú Európu a spomedzi nových krajín únie je najsilnejšie integrovanou ekonomikou z hľadiska obchodu s ostatnými členskými krajinami. Podľa štúdie od konzultačnej spoločnosti EY, za rok 2013 síce v objeme zahraničných investícií mierne zaostávame napríklad za Českou republikou, ale v ukazovateli počtu nových vytvorených pracovných miest sme na tom lepšie v pomere 6299:5508. Databáza Economist Intelligence Unit v roku 2013 označuje Slovensko za krajinu s trvale pozitívnou bilanciou v čistých priamych zahraničných investíciách. Prognózy na roky 2014 až 2016 ukazujú až trojnásobný objem oproti súčasnému stavu. Databáza fDi Markets od spoločnosti Financial Times ukazuje Slovensko ako štát s najvyššou efektivitou zahraničných investícií v rámci regiónu V4.

 

Na výber má každý

Takáto je realita, v rámci ktorej však vždy platí, že akýkoľvek investor má vždy na výber. A krajina, ktorá sa o jeho príchod uchádza, má zase svoje priority a limity.

Pre nás sú dôležité tieto faktory:1. Tvorba dlhodobo udržateľných pracovných miest.2. Lokalizácia, kde uprednostňujeme regióny s vysokou nezamestnanosťou.3. Charakter samotnej investície, kde sa snažíme viac podporovať prílev investícií s vyššou pridanou hodnotou, respektíve projekty, ktoré sú komplementárne s existujúcou štruktúrou priemyslu, čo posilňuje stabilitu ekonomiky.4. Ekonomická a spoločenská výnosnosť investície.

Každá prichádzajúca investícia niečo stojí. Investori vyžadujú stimuly a podporu v rôznych oblastiach a každá krajina zvažuje ich opodstatnenosť, respektíve mieru. Tu sme maximálne flexibilní a máme veľké skúsenosti s vyjednávaním. A nejdeme cestou „preplácania“ investorov, ktorí, samozrejme, vždy chcú čo najviac, pretože dnes už našťastie nie sme v situácii, že musíme brať všetko, čo príde.

Áno – v praxi to znamená, že nezískame (ani to nie je reálne možné) všetky investície, ktoré do nášho regiónu smerujú, ale to nie je dôkaz poklesu našej atraktivity. Nezabúdajme, že absolútna väčšina investorov, ktorí u nás rozbehli svoje investície, tu nielen zostáva, ale ich rozvíja a zväčšuje. To je reálny ukazovateľ kvality.

Jasná výhra

Slovensko teda nestráca investičnú príťažlivosť. Dôkazom sú nielen tí investori, ktorí umiestnili investície, rozvíjajú podnikanie a zamestnávajú čoraz viac ľudí, ale dokonca aj tí, ktorí zvažovali Slovensko, no vo finále sa rozhodli pre inú krajinu. Ak by Slovenská republika bola taká neatraktívna, ako bolo možné niekoľkokrát počuť z názorov domácich ekonomických analytikov a komentátorov, potom by ju investori nezvažovali pre svoje investície v takej miere, ako je to v súčasnosti.

Áno, niekoľko investícií neskončilo na Slovensku. Je to však prehra Slovenska? Ak áno, tak potom aj my každý rok porážame Poliakov, Maďarov a Čechov v množstvách iných projektov.

Na konci dňa je to konkurenčný boj, v rámci ktorého – a to je nespochybniteľný fakt – je Slovensko nielen veľmi silným, ale dlhodobo aj veľmi úspešným hráčom.

01 - Modified: 2006-06-12 14:56:00 - Feat.: 0 - Title: Deutsche Telekom údajne zneužíva dominantné postavenie
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 15:18