StoryEditor

Investovať do Slovak Telekomu dáva zmysel

04.05.2015, 16:45

Prebiehajúci predaj nášho podielu v Slovak Telekom cez burzu je historickým míľnikom. Ako u nás býva ´dobrým´ zvykom, vždy keď sa niečo veľké deje, objavia sa kuvičie hlasy. Je tomu tak aj teraz.

V posledných dňoch sa objavilo viacero článkov, blogov a varovaní odrádzajúcich Slovákov od kúpy ponúkaných akcii v rámci prebiehajúceho predaja 49% -neho podielu štátu v Slovak Telekome. Bolo by nešťastné ak by tendenčné a zavádzajúce informácie znížili účasť slovenských občanov a malých investorov. Po prvý krát v histórii nasej krajiny štát predáva, čisto a transparente, svoj majetok cez burzu a kapitálové trhy.

Prečo som presvedčený o dôležitosti investovať ?

Ekonomické a finančné parametre transakcie

Investícia do akcii ST predstavuje zaujímavú príležitosť pre diverzifikáciu investovania uspor v období nízkych úrokových sadzieb a nízkych výnosov z termínových účtov. Niektoré “odborné hlasy” tvrdia, že cena, ktorá bola nastavená pre predaj štátneho podielu v ST, je príliš vysoká.

Z pozície štátu a správcu verejného majetku sa samozrejme snažíme o čo najvyššie zhodnotenie. Vychádzame z objektívnych ukazovateľov, ktoré sú kľúčové pri hodnotení firiem v telekomunikáciách. Jedna sa hlavne o porovnanie ceny vo vzťahu ku EBIDTA a k tzv. Operating Free Cash Flow. Výkonný vybor FNM (zastupujúci v ST slovensky štát) schválil pre tuto transakciu rozmedzie 750m – 1mld EUR.

Cena je zaujímavá aj pre medzinárodnú investičnú komunitu, vrátane Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD), o čom svedčí samotný fakt že k dnešnému dnu už máme dostatok investorov na pokrytie spodnej úrovne transakcie. Máte pocit že etablovaní a zabehnutí investori kúpia niečo čo nemá pre nich potenciál? Je rovnsko potrebné zdôrazniť, že vláda SR, aby podporila účasť slovenských občanov na tejto historickej transakcii, rozhodla o 5% diskonte na cene akcie pre týchto investorov!

Životobudič pre kapitálový trh

Jednou z aktuálnych kľúčových finančných tém v Európe je vybudovanie jednotného kapitálového trhu v rámci EU. Je to jednak výsledok nedávnej finančnej krízy, kde negatívnu úlohu zohrali banky, ako aj výsledok zistenia, že európska ekonomika je príliš závislá od bánk a dlhového kapitálu. Otázkou ekonomického prežitia Európy je podpora investovania a aktivizácia investorov (malých aj veľkých).

Toto sa môže realizovať len cez aktivizáciu a prepojenie kapitálových trhov v rámci EU, kde burzy cenných papierov majú ústrednú úlohu. Slovensky kapitálový trh je stále v plienkach. Doteraz sme nevyužili na jeho rozprúdenie predaje štátneho majetku a nepodarene kupónové privatizácie boli len klincom do rakve. Predaj štátneho podielu v ST cez burzu (prostredníctvom primárneho upísania akcii, alebo IPO) je kriticky “životobudič” pre slovensky kapitálový trh. Proces IPO so sebou prináša  významné investície do kapitálového trhu ktoré budú môcť využit aj iné slovenské firmy ako alternatívny zdroj kapitálu popri banmovým úverom! Prešliapať cestu prvý krát nie je jednoduché a prináša so sebou množstvo nákladov. No ovocie a výsledky stoja za to, pozrite sa na burzu v Poľsku, ako proaktívna politika štátu pomohla rozhýbať kapitálový trh u našich severných susedov.

Investícia do budúcnosti slovenskej ekonomiky

Investovať do akcii Slovak Telekom znamená zároveň investovať do slovenskej ekonomiky. Najnovšie prognózy, domáce aj medzinárodné, očakávajú rast slovenskej ekonomiky v nasledujúcich rokoch nad 3% ročne. Tento silný ekonomicky rast by mal posilňovať aj jednotlivé hospodárske subjekty a firmy.

Suma sumárum

Rozhodnutie investovať alebo neinvestovať do predaja štátneho podielu v Slovak Telekom je výsostne individuálne rozhodnutie. Nikto nedokáže a priori zabezpečiť, že táto investícia bude v budúcnosti zisková. Ako bývalý bankár a teraz štátny úradník považujem povinnosť podeliť sa o môj názor a pocity. Ja investovať budem!

01 - Modified: 2007-05-24 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Irán ďalej odmieta požiadavky za zastavenie obohacovania uránu
01 - Modified: 2024-04-23 09:07:22 - Feat.: - Title: Namaľuj si svet podľa vlastných predstáv. Nová platforma pre generáciu Z ti dá voľnosť a zoberie ťa do Glebovho backstagu 02 - Modified: 2024-03-08 13:41:27 - Feat.: - Title: Rodina je ten najdôležitejší tím, odkazuje Telekom v novej kampani s Brankom Radivojevičom 03 - Modified: 2024-02-14 12:24:46 - Feat.: - Title: Slovak Telekom potešil svojich zákazníkov. 5G sieť rozšíril do ďalších miest a obcí 04 - Modified: 2023-12-06 14:55:00 - Feat.: - Title: Slovak Telekom rozšíril 5G sieť, pokrytie má už viac ako polovica Slovákov 05 - Modified: 2023-10-19 14:13:41 - Feat.: - Title: Slovak Telekom vypne 3G sieť postupne na celom Slovensku
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 14:26