StoryEditor

Prínosom stretnutia elity by bolo aj zníženie vplyvu bánk

23.01.2014, 23:01
Seriál v HN Svetové ekonomické fórum

Svetové ekonomické fórum č. 44 v Davose sa skončilo. V prepychovej atmosfére rekreačného strediska pre bohatých dumali politici, podnikatelia, vedci a starostlivo vybraní aktivisti nad svetovými problémami. Tento rok je témou Pretváranie sveta: Dôsledky pre spoločnosť, politiku a podnikanie. Cieľom tohtoročného zasadnutia bolo prísť s názormi, iniciatívami a akciami, ktoré by odpovedali na súčasné i budúce výzvy meniaceho sa sveta.

Medzi hlavné témy patrili globálne otázky, ako napríklad veľmi populárna klimatická zmena či zväčšovanie príjmových nerovností vo svete. Tieto témy však vzbudzujú pochybnosti o užitočnosti takýchto stretnutí, pretože máme primálo informácií o podstate týchto javov a akékoľvek navrhnuté riešenie bude svojou povahou čistým sociálnym inžinierstvom, pretože bude požadovať viac kontroly, viac regulácie, a tým menej slobody.

Ekonomická agenda sa sústredila najmä na ďalšiu finančnú reguláciu a menovú politiku v podmienkach spomaleného ekonomického rastu. Hovorilo sa veľa aj o medzinárodnom obchode. Nechýbali otázky týkajúce sa bánk, finančných trhov a významných ekonomík, pretože Svetové ekonomické fórum vo svojej publikácii Globálne riziká 2014 zaradilo fiškálne krízy v kľúčových ekonomikách na prvé miesto. Navyše, na deviatom mieste sa uvádza riziko zlyhania významnej finančnej inštitúcie. Nie je to uvedené priamo, no všetci s napätím sledujú, ako bude eurozóna ďalej riešiť svoje problémy, najmä stále neozdravený bankový sektor, jeho príliš silné prepojenie na ťažko zadlžené štáty, a najmä čo s bankami, ktoré sú nielen príliš veľké na to, aby padli, ale aj na to, aby sa zachraňovali z verejných zdrojov jednotlivých štátov.

Riešenie, s ktorým prišla Európska komisia, a o ktorom sa určite veľa hovorí, pozostáva z troch pilierov – vytvorenia jednotného európskeho dohliadacieho mechanizmu na čele s Európskou centrálnou bankou, vzniku jednotného mechanizmu riešenia problémových bánk a súčasne rezolučného fondu, do ktorého by mali prispievať banky, a tiež celoeurópskeho systému ochrany vkladov.

Európskym politikom sa zatiaľ podarilo nájsť dohodu o prvých dvoch pilieroch. Začiatkom novembra tohto roku prejde dohľad nad najvýznamnejšími bankami členov eurozóny na Európsku centrálnu banku. Na Slovensku sa to bude týkať piatich bánk – SLSP, VÚB, Tatra banky, ČSOB a ČSOB stavebnej sporiteľne. Momentálne sa začala hĺbková kontrola stavu 130 systémových bánk eurozóny vrátane našich troch najväčších bánk.

Podľa mojej mienky, dôležitou témou diskusií v Davose bolo, ako Európska centrálna banka za taký krátky čas vybuduje obrovskú dohliadaciu kapacitu, ako sa úlohy dohľadu hladko presunú z národných orgánov do ECB, ako budú tieto inštitúcie spolupracovať, a hlavne, ako sa veľký objem najmä mäkkých faktov, ktoré národné inštitúcie získavali dlhé roky, dostanú do vedomia európskeho dohľadu. Diskusie sa venovali aj prebiehajúcej kontrole stavu bánk, jej možným dôsledkom a vierohodnosti výsledkov, keďže predchádzajúce dve podobné previerky Európskeho úradu pre bankový dohľad ich nepriniesli.

Verím, že účastníci diskusií si tiež uvedomili, že ide o veľkú zmenu v európskom finančnom systéme, a že nový dohľad by nemal vznikať na zelenej lúke a ECB si nemôže dovoliť zlyhanie.

Diskutovalo sa aj o jednotnom rezolučnom mechanizme, rezolučnom fonde a vzťahoch medzi národnými rezolučnými schémami a celoeurópskym systémom. Štruktúra, ktorú sa podarilo schváliť koncom minulého roka, je kompromisom medzi nechuťou niektorých štátov financovať problémové banky z iných štátov a snahou eurofederalistov vytvoriť okamžite celoeurópsky fond.

Ak by sa účastníkom fóra podarilo vyriešiť problémy, ako zmenšiť vplyv bánk, ktorý je v Európe enormný, keďže spravujú takmer štvornásobok jej HDP, a ako preťať začarovaný kruh závislosti medzi štátmi a bankami, to by som videl ako skutočný prínos tohtoročného fóra.

Kto je Martin Barto

Vyštudoval Slovenskú technickú univerzitu v Bratislave. Od roku 1995 pôsobil v bankovom sektore. Bol členom dozorných rád VSŽ, Prvej stavebnej sporiteľne aj poradcom ministra financií. Viceguvernérom Národnej banky Slovenska bol od roku 2005. Neskôr zastával funkciu člena Predstavenstva VšZP. V súčasnosti pôsobí ako hlavný stratég Sberbank.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 05:29