StoryEditor

Baťa by konkuroval Zapposu

21.08.2013, 00:00

Bolo to už tesne pred odchodom z MGM GRAND pred tromi týždňami v piatok ráno, keď som si spomenul, že mám knihu pre Tonyho Hsieha stále pri sebe. Zbehol som na oddelenie služieb zákazníkom v hoteli a nechal zaslať balík do firmy Zappos v Las Vegas. Že neviete, o akej firme hovorím ? Ani ja som ešte pred pár mesiacmi nevedel, kto je Tony Hsieh a prečo je Zappos jedna z najobdivovanejších firiem sveta.

Vždy ma motivuje čítať o ľuďoch, ktorí vybudovali úspešnú a výnimočnú firmu a dokázali sa presadiť na veľkom trhu. Bez napojenia na politikov, štát alebo s využitím nejakého výnimočného ekonomického zlomu. Internet umožňuje podnikať globálne, aj keď veľa úspešných príbehov sa začína na lokálnom trhu. Zappos je fantastický príbeh o firme, ktorá bola založená v roku 1999 v USA a o desať rokov neskôr ju kúpil Amazon. Hovorí sa o sume 1,2 miliardy dolárov. Do značnej miery za úspechom tejto firmy je šikovný podnikateľ Tony Hsieh, ktorý vstupoval do online predaja topánok ako investor. Veľmi rýchlo však pochopil, že ho baví táto firma viac ako čokoľvek iné a nastúpil do pozície co-CEO. Nebudem vám hovoriť detaily, aby vás čítanie bavilo ešte viac. Fakt stojí za to prečítať si o tomto megaúspechu, pretože samotný predmet podnikania nie je zvláštny. Zvláštna je firemná kultúra, princípy, hodnoty a vízia firmy. Opäť raz platí, že ryba smrdí od hlavy.

Aj CEO firmy Zappos spravil knižnicu pre svojich ľudí a okrem iných super vecí ich viedol k práci na sebe a študovaniu kníh. Samotné čítanie kníh chráni mozog človeka, umožňuje mu rásť, nachádzať nové myšlienky a podnety. Čítanie kníh je vlastne ako rozhovor s ľuďmi oveľa múdrejšími a zaujímavejšími ako sú tí, s ktorými sa môžeme zoznamovať okolo seba. A tak vďaka novej knihe v mojej knižnici získavam inšpiráciu do podnikania. Kniha je o firme Zappos a jej názov je: Šťastie doručené. Na revanš som poslal do firmy Zappos knihu o Tomášovi Baťovi od autora Antonína Cekotu: Baťa geniálny podnikateľ. Tak uvidím, či Tony Hsieh zareaguje na príbeh najväčšieho československého podnikateľa, ktorý keby žil, určite by bol konkurenciou firme Zappos. A možno keby žil, tak žiadny Zappos by nevznikol...

Peter Krištofovič, finančník a zakladateľ Salve Group

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 13:34