StoryEditor

Ak nezbankrotuje Grécko, môže zbankrotovať eurozóna (komentár)

16.07.2015, 00:00
Eurozóna pokračuje v riskantnom záchrannom programe, ktorý nikam nevedie.

Grécky premiér Tsipras sa rozhodol testovať všetky limity. Vrátane limitov trpezlivosti partnerov za rokovacím stolom. Ťažko sa rokuje bez pravidiel. Ťažko sa dosahuje dohoda, keď „nie“ znamená „áno“. Mladý komunista za sedemnásť hodín doslova vymäkol, keď sa z tvrdého rebela stal človiečik, ktorý prosíka o záchranu. A ktorý súhlasí s tvrdšími podmienkami, ako boli tie, ktoré Gréci odmietli v referende. Historicky najdlhší summit v dejinách eurozóny sa zrejme stane aj historicky najnákladnejšou lekciou. Lekciou nielen pre Grécko, ale rovnako pre celú eurozónu.

Ďalšie miliardy na záchranu

Víkendový summit ešte neschválil tretí program pôžičiek pre Grécko. Schválil len podmienky, ktoré má potvrdiť grécky parlament, a potom sa otvoria rokovania o treťom programe. Jeho výška sa odhaduje až na 90 miliárd eur. Určite dôjde k prelamovaniu ďalších limitov. Nielen v počte rokovacích hodín, ale aj v hĺbke straty ekonomického úsudku.

Grécko je zachrániteľné len za splnenia dvoch podmienok. Jednou je odpis časti dlhu a druhou zavedenie duálnej meny, resp. odchod z eurozóny. Len tak sa vytvoria (spolu s tvrdými reformami) podmienky rastu konkurencieschopnosti gréckej ekonomiky. Za najrozumnejší z tohto hľadiska preto považujem návrh, ktorý unikol z nemeckého ministerstva financií – aby Grécko dočasne opustilo eurozónu. Politickú odvahu položiť takýto návrh na rokovací stôl však lídri nenašli.

Preto výsledky summitu nemožno hodnotiť ako šancu, ale ako nákladnú resuscitáciu nevyliečiteľného pacienta.

Privatizácia

Jediným pozitívom summitu tak zostáva vytvorenie 50-miliardového fondu, do ktorého Gréci zaparkujú hodnotné štátne aktíva a budú nimi ručiť za svoje záväzky. Objavili sa názory, že to je vlastne ekonomickým protektorátom Grécka. Tu považujem za potrebné spresniť, že vytvorenie fondu pod kontrolou Európskej komisie a ECB nemá nič spoločné so stratou suverenity Grécka. Je to len jedna z foriem zabezpečenia pohľadávky veriteľov. Navrhoval som takéto riešenie už v roku 2010, počas rokovaní koaličných rád o eurovale. Ak si zoberiete hypotekárny úver, banka si tiež zriadi záložné právo na váš byt.

V najbližších dňoch nás absolútne najviac musí zaujímať požiadavka Tsiprasa na reštrukturalizáciu dlhu. Tu musíme spozornieť najviac. Jednoducho povedané, ide do tuhého, lebo môže ísť aj o odpustenie časti dlhu. Súhlasím, že bez odpísania časti dlhu je Grécko nezachrániteľné. Akákoľvek úvaha o odpustení však musí byť prísne podmienená. A kľúčovou podmienkou musí byť opustenie eurozóny a zavedenie paralelnej meny.

Nerád to konštatujem, ale potvrdil sa môj odhad, že výsledkom summitu bude zotrvanie Grécka v kazajke eura a nalievanie ďalších miliárd eur na „pomoc“. Toto je laboratórne čistý príklad pokračujúcej morálnej krízy politikov. Morálna integrita totiž vyzerá inak. Znamená priznanie zlyhania politikov samotnými politikmi a hlavne nájdenie odvahy na skutočné riešenie. Ak nezbankrotuje Grécko (a nezavedie vlastnú menu), môže zbankrotovať celá eurozóna.

01 - Modified: 2007-07-24 10:03:00 - Feat.: 0 - Title: Expolicajt, údajný spolupracovník mafie, odmietol vypovedať pred ŠS
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 07:10