StoryEditor

Dag Daniš: Európa pri utečencoch stráca rozum

02.09.2015, 00:00
Autor:
Dag DanišDag Daniš
Nemecko dopadlo ako bohatý starec. Nevládze konať. Tak otvára peňaženku.

Možno ste to už videli. Niekto to prestane zvládať, lebo je toho priveľa, a prepne mu v hlave. Začne sa na každého šťastne usmievať. V srdci pocíti lásku a mier a veľkú radosť. V hlave oslobodzujúcu prázdnotu. A na každého, na každého radostne máva z okna.

Presne toto sa stalo Európskej únii.

Európa sa pri utečencoch zbláznila. Nie celkom a nie celá, ale... Zreteľne. „Lídri“ v Nemecku, Rakúsku a vo Francúzsku začali pod náporom utečencov stresovať. A klamať. Aj nás, aj samých seba. Správajú sa celkom iracionálne. Vyzývajú na hromadné porušovanie práva a zákonov. A tým, ktorí si zachovali zdravý rozum, nadávajú a robia z nich nenormálnych.

Pri utečeneckej kríze tu máme dva základné prístupy. Anglosaský, ktorý uplatňujú Spojené štáty, Veľká Británia a Austrália. Preferujú ho aj východoeurópske štáty (Maďarsko, Česko, Slovensko, Slovinsko). Systém stojí na dodržiavaní medzinárodného práva, pravidiel OSN a domácich zákonov. Utečencom garantuje pomoc a bezpečnosť v záchytných utečeneckých táboroch, napríklad v Libanone a v Turecku. Systém rozlišuje medzi utečencami, ktorým doma hrozí prenasledovanie, a ekonomickými migrantmi (ktorých je všade väčšina, dokonca aj v nemeckom azylovom konaní). Systém spravidla netoleruje ilegálnych imigrantov – teda tých, ktorí svojvoľne a nelegálne prekračujú hranice. K takýmto ľuďom sa v Spojených štátoch či Británii pristupuje ako k „ilegálom“(illegals) a sú vracaní späť do táborov alebo domov.

Tento systém je pomerne prísny. A správny. Garantuje poriadok, bezpečnosť a spravodlivosť. A celkom eliminuje chaos, rozvrat,„cesty smrti“ a rozmach prevádzačskej mafie. Tí utečenci, ktorým hrozí prenasledovanie, dostanú azyl. Ostatným sa pomáha v záchytných táboroch.

Druhým prístupom je stresovanie a chaos, ktoré vidíme v západnej Európe (Nemecko, Francúzsko, Rakúsko). Tieto krajiny celkom rezignovali na dodržiavanie medzinárodných pravidiel a vlastných zákonov. Nie preto, že by boli zlé. Skôr preto, že to jednoducho nezvládli. Zlyhali. Preto tu máme namiesto systému zmätok. Tolerujú sa ilegálne pochody utečencov z táborov v Turecku a Grécku do Nemecka. Hoci v Turecku a Grécku nie je vojna... Nemci pri Sýrčanoch prestávajú rozlišovať medzi utečencami a ekonomickými migrantmi. Vítajú každého. Hoci medzinárodné pravidlá a medzinárodný poriadok stoja na tomto rozlišovaní... Toleruje sa úplný rozklad hraníc a schengenských pravidiel.

Výsledkom tohto európskeho zmätkovania a „otvorenosti“ je rastúci apetít utečencov po útekoch z táborov, po ilegálnej migrácii a po službách prevádzačskej mafie. So všetkými rizikami pre európske krajiny – aj pre zúfalých utečencov. Ďalším výsledkom tohto nezvládnutého šialenstva je rozklad toho, čomu naši predkovia hovorili európske právo a európsky poriadok.

So stratou rozumu to zašlo tak ďaleko, že tu máme úplne zvrátenú scénu. Maďari sa rozhodli dodržiavať schengenské pravidlá a zabezpečiť hranicu pred náporom ilegálnych imigrantov (illegals). A majú byť za to potrestaní. Nemci a Rakúšania, ktorí politikou otvorených dverí podporujú výbuch ilegálnej migrácie a zhadzujú spoločné medzinárodné a európske (schengenské) pravidlá, majú byť oslavovaní ako hrdinovia.

A pritom za tým vôbec nie je európske hrdinstvo, ale európska neschopnosť. Neschopnosť presadiť poriadok v Stredomorí a v Sýrii. Neschopnosť udržať hranice a schengenský priestor. Neschopnosť zabezpečiť záchytné tábory. A neschopnosť pomáhať utečencom zákonnou cestou.

Nemecko dopadlo ako bohatý starec. Nevládze konať. A všetky problémy v dome hasí otvorením peňaženky. Svojej aj našej.

01 - Modified: 2007-09-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Súmrak kemalizmu
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 17:37