StoryEditor

Začiatok vody a koniec chleba

30.07.2015, 00:00

Vyrastal som v deväťdesiatych rokoch na Orave. Neprežívala vtedy najlepšie obdobie, po krachu socialistických koncernov sa nezamestnanosť šplhala k 25 percentám. Ľudia trávili čas na podpore a v krčme. No ani vtedy to nebol najbiednejší slovenský región. Na Gemeri, kde sa narodil môj nebohý dedo, bol bez práce každý tretí dospelý človek.

Po pätnástich rokoch sa cesty dvoch z najkrajších slovenských dolín rozišli. Tri oravské okresy prosperujú, nezamestnanosť sa nelíši od slovenského priemeru. V okrese Rimavská Sobota sa stále drží na tridsiatich percentách.

Dediny s extrémnou nezamestnanosťou nájdeme najmä na juhu stredného Slovenska a v údolí Latorice v okresoch Trebišov a Michalovce. Menšie zhluky obcí bez práce sú okolo Kežmarku, Svidníka, Humenného a v okolí Košíc.

Prínos verejnej politiky nezávisí len od toho, ako vie pomôcť priemernému občanovi, ale aj nakoľko pomáha najodkázanejším. Chceli sme preto vedieť, čo odlišuje osud hladových dolín od zvyšku Slovenska. A či s tým vieme niečo urobiť.

Za zaostalosť môžu najmä dve veci – málo práce, a zlá pracovná sila. Pracovné miesta chýbajú v miestach bez ciest a mimo diaľnic, kde sa ekonomike všeobecne nedarí. No v okresoch, v ktorých zanikli štátne podniky a družstvá s tradíciou zamestnávania jedného typu nízkopríjmových pracovníkov, a v okresoch s veľkým podielom marginalizovaných Rómov, vidíme paradox. Nízku zamestnanosť napriek relatívne veľkému počtu voľných pracovných miest.

Ak myslíme pomoc veľmi chudobným regiónom vážne, musíme mať odvahu dať im prednosť pred inými. Napríklad pri investíciách do opráv ciest, železničných staníc či škôl. Nová väznica môže byť aj v Rimavskej Sobote. A centrálne servisné centrá štátnej správy nemusia byť v sídlach kraja, ale pokojne v okresných mestách s vysokou nezamestnanosťou.

Stimuly pre súkromných investorov dnes prideľujeme podľa vzorca. V hladových dolinách by mohol podnikateľom automaticky prideliť aj 50-percentnú intenzitu pomoci. Cestovaniu za prácou by okrem lepších ciest pomohli aj časté spoje do regionálnych centier, za verejné peniaze.

Kvalite pracovnej sily pomáhajú niektoré verejné služby – zamestnanosti, školstvo a zdravotníctvo. Tieto sú paradoxne v hladových dolinách oproti priemeru Slovenska podfinancované, nie zvýhodnené. A žiadne riešenie nebude bez zamestnania Rómov, aj v chránených podnikoch, a bez odstránenia ich diskriminácie.

Orava bola kedysi začiatkom vody a koncom chleba. Ani Gemer taký nemusí zostať naveky.

01 - Modified: 2007-08-07 09:43:00 - Feat.: 0 - Title: Informácia o Evansovej injekcii zrejme Gatlina nespasí
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 03:50