StoryEditor

Aj vás chránia nové zvodidlá

07.07.2015, 00:00

Diaľnice a rýchlostné cesty sú najkvalitnejšími a štatisticky najbezpečnejšími cestami na Slovensku. Aj keď počet nehôd v našej krajine z dlhodobého hľadiska klesá, neznamená to, že na týchto cestách nedochádza k žiadnym nehodám. Bohužiaľ, stávajú sa a nezriedka aj s následkami na zdraví. Aj preto je úlohou štátu prispieť takými opatreniami, ktoré motoristom zaistia bezpečnejšiu jazdu. Niekedy stačí hoci aj detail, ktorý zabráni tragickým udalostiam. Aj zvodidlá môžu byť tým detailom, ktorý v kritickej situácii rozhodne o živote alebo smrti.

Bezpečnosť ciest sa musí zvyšovať

Preto na takmer 170 kilometroch diaľnic a rýchlostných ciest momentálne meníme staré a pridávame nové zvodidlá. Máme povinnosť podporiť a presadiť projekty, ktoré sú v rámci prevencie nenahraditeľné a pomôžu ochrániť aj váš život.

Musíme totiž reagovať na to, ako na našich cestách pribúda počet áut a ako sa mení vozidlový park. Autá sú rýchlejšie, intenzita na cestách vyššia. Tak ako sa prirodzene zvyšuje napríklad bezpečnosť v autách, musí sa zvyšovať aj bezpečnosť ciest.

Veď ktoré auto považujete za spoľahlivé a vybrali by ste si ho na prepravu rodiny? Také, ktoré bolo vyrobené pred 40 rokmi, alebo súčasné, kde je samozrejmosťou airbag? Bezpečnostné pásy ani nespomínam.

S výmenou finančne pomáha EÚ

Presne tak je to aj v prípade zvodidiel na úsekoch, kde sa momentálne menia. Niektoré majú vyše 40 rokov a sú morálne opotrebované. Zvodidlá, ktoré v minulosti chránili, dnes jednoducho nestačia. Novšie majú lepšie vlastnosti, prešli náročnými testmi a majú vyššiu úroveň zachytenia.

Som rád, že otázku bezpečnosti neberieme vážne len my na Slovensku, ale rovnako to vidia aj v Bruseli. Na výmene zvodidiel sa finančne podieľa Európska únia, ktorá nám eurofondmi výrazne pomôže s financovaním tohto projektu zachraňujúceho životy v budúcnosti.

Detaily, ktoré dotvárajú cestnú sieť

Netreba zabudnúť, že okrem zvodidiel sa na cestách maľujú aj akustické čiary, ktoré signalizujú opustenie dráhy, osádzajú sa reflexné gombíky a nedávno sme rozbehli aj Diaľničnú patrolu.

Tieto detaily, ktoré dotvárajú cestnú sieť, robíme pre vás. Aby ste sa cítili na cestách bezpečne, nestresovali sa pri šoférovaní, cestu si v rámci možností užili a aj toto leto šťastne došli do cieľa.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 18:18