StoryEditor

Porovnanie Slovenska s Estónskom? Je to hanba, píše Andrej Kiska

03.11.2015, 12:22
Prezident Andrej Kiska kritizoval na Facebooku stav, v ktorom sa nachádzajú elektronické služby Slovenska. Ako pozitívny príklad uviedol Estónsko.

Slovensko minulo takmer 900 miliónov eur a každá štátna inštitúcia si opakovane od občanov pýta rovnaké údaje. Cieľ informatizácie spoločnosti sme tak naplnili len na polovicu. Peniaze sa podarilo minúť.

Dnes som to povedal na konferencii ITAPA predstaviteľom firiem, ktoré štátu dodávajú informačné systémy a zástupcom rezortov, ktoré si ich objednali.

Celá dobrá myšlienka sa utopila v tradičnom štátnom rezortizme a obrovských zákazkách s nezrozumiteľným zadaním a žalostným výsledkom. Namiesto proaktívnych služieb verejnej správy občania a podnikatelia na Slovensku naďalej robia poštárov medzi úradníkmi. Toľko propagovaná webstránka slovensko.sk nie je prehľadným portálom elektronických služieb štátu, ale smutným internetovým pomníkom neprijateľného rozsahu byrokracie, ktorému musia ľudia naďalej čeliť. Nedávno som bol v Estónsku. Keď som videl, ako to funguje tam, a potom som sa šiel pozrieť na slovensko.sk, nenapadlo mi iné slovo ako „hanba“.

V spomínanom Estónsku založíte firmu cez internet do 15 minút. Až 98 percent daňových priznaní pri dani z príjmu podávajú Estónci elektronicky. A slovo „podávajú“ je nepresné, keďže vo väčšine prípadov len potvrdzujú automaticky vyplnené údaje. Na prihlasovanie do množstva elektronických služieb vrátane e-Healthu potrebujú len jeden doklad — občiansky preukaz, či iba mobilný telefón. U nás ideme cestou — a zdá sa, že je to už nevratné — , že na niektoré elektronické služby bude potrebný občiansky preukaz, na iné preukaz poistenca. A o prihlasovaní a službách cez mobil sa u nás v roku 2015 stále rozpráva v budúcom čase.

Bolo by preto načase prestať merať úspešnosť informatizácie Slovenska počtom datacentier, ktoré sa tu postavili, výškou investícií do infraštruktúry alebo rozsahom byrokracie, ktorú štát podľa záujmov jednotlivých úradov — aj to nie veľmi úspešne — presunul z papiera na internet. Tieto často nezmyselné investície by možno mohli byť zaujímavé pre orgány činné v trestnom konaní, ale nie sú žiadnym kritériom úžitku pre ľudí na Slovensku.

Tento text bol uverejnený na facebookovskom profile prezidenta Andreja Kisku a celý jeho prejav z konferencie ITAPA si môžete prečítať TU.

01 - Modified: 2007-10-30 13:06:00 - Feat.: 0 - Title: ANS chce preskúmať súlad verejnej minimálnej siete s ústavou
01 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 02 - Modified: 2024-03-21 15:22:17 - Feat.: - Title: Počet zamestnancov verejnej správy rastie, zamestnávatelia preto žiadajú jej komplexný audit 03 - Modified: 2024-03-21 13:31:02 - Feat.: - Title: Estónska premiérka podporuje vytvorenie postu komisára EÚ pre obranný priemysel 04 - Modified: 2024-03-19 20:04:44 - Feat.: - Title: Kým nie je neskoro. Estónska premiérka vyzýva spojencov na zvýšenie výdavkov na obranu 05 - Modified: 2024-03-19 14:02:26 - Feat.: - Title: Estónsko vyhostilo ruského diplomata ako nežiaducu osobu
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
15. apríl 2024 21:58