StoryEditor

Nemci vyhrali bleskovú vojnu. A obrali nás o zvyšky suverenity

23.09.2015, 00:00
Autor:
Dag DanišDag Daniš
Utorkové hlasovanie je prelomové tým, že diktatúra silnejších sa uplatnila v tom najcitlivejšom prípade. Prečítajte si komentár Daga Daniša.

Nemci opäť ukázali východnej Európe, čo je to arogancia moci. Sila. A podraz. Prevalcovanie východoeurópskych štátov na Rade ministrov znamená, že Nemci vyhrali svoju ,,bleskovú vojnu". A malé východné štáty obrali o zvyšky suverenity. Stačilo im na to pár týždňov. Iste, východné krajiny mali na výber. Buď sa pridajú na stranu moci. Alebo budú vzdorovať - a padnú ako porazení... Poliaci zradili - odskočili od dohody V4 a vybrali si pohodlnejšiu, prvú možnosť.

Naopak, špeciálne uznanie a úctu si v tomto prípade zaslúžia Maďari. A konkrétne Viktor Orbán. Maďarsko malo z utorkového rozhodnutia profitovať - cez kvóty sa malo predsa rozdeliť aj 54 tisíc ,,ich" migrantov. Orbán však bruselské obchody a kšefty s utečencami odmietol. Pretože v principiálnych veciach nerobí kompromisy. Navyše správne pochopil, že tu vôbec nejde len o pár tisíc migrantov, ktorých treba prerozdeliť. Tu ide o vážny precedens. A trvalý systém, ktorým budú do Európy prúdiť nie tisíce, ale milióny migrantov. A následne sa budú rozdeľovať do všetkých krajín... Preto sa nakoniec Maďarsko držalo zásad a patrilo ku krajinám, ktoré vzdorovali.

Historické hlasovanie

Utorkové hlasovanie je prelomové. Nie preto, že sa siahlo po väčšine v rozhodovaní. To sa predsa stáva. Prelomové je tým, že diktatúra silnejších sa uplatnila v tom najcitlivejšom prípade - v rozhodnutí, či budeme mať, alebo nebudeme mať dosah na to, kto a v akom počte bude žiť na našom území. Je to jeden z najvážnejších zásahov do štátnej suverenity malých krajín od druhej svetovej vojny. Rozhodnutia o tom, komu otvoríme dvere a aké tu budeme mať menšiny, už nemajú byť v našich rukách. Merkelová si zavolá s Hollandeom. Dohodnú sa. Zvolajú Radu. Prevalcujú rozhodnutie. A potom to kedykoľvek zopakujú. Najskôr to mala byť kvóta pre 20 tisíc migrantov. Potom pre 40 tisíc. Potom pre 160 tisíc. OSN už avizuje, že naliehavo potrebuje ,,prerozdeliť" ďalších 200 tisíc migrantov z tureckých táborov. A nakoniec z toho budú milióny... Milióny migrantov, ktorých Európa prijme. Aby ich násilne ,,prerozdelila" do krajín, ktoré ich nechcú. A ktoré odmietajú aj samotní migranti...

Nemecko a falošné sľuby

Nemecko sa pri migračnej kríze zachovalo neuveriteľne podlo. Najskôr dalo verejné prísľuby, aké bude otvorené utečencom, ako bude pomáhať, ako prijme každého Sýrčana. Potom sa dali do pohybu státisíce nových migrantov. A nakoniec si Nemecko povedalo, že svoje záväzky hodí na krk všetkým štátom únie. Aj tým, ktoré to principiálne odmietli ako neprijateľné. Prekvapení Sýrčania, ktorí uverili sľubom Merkelovej a ,,nemeckému snu", skončia na Slovensku alebo v Rumunsku.


Čítajte:

V Bruseli schválili kvóty. Slovensko bude musieť prijať zhruba 1500 utečencov

Fico: Pôjdem radšej do infringementu, ako by som sa podvolil diktátu Bruselu


 

Nemci to mali s presadením rozhodnutia celkom ľahké. Problém s náporom migrantov majú všetky bohaté krajiny západnej Európy: Holandsko, Francúzsko, Švédsko, Belgicko... Taliani a Gréci tiež prikývli - majú v záchytných táboroch desaťtisíce utečencov, ktorí sa tešia do Nemecka, ale nemali prostriedky na útek. Navyše, problémy s tisícmi migrantov majú aj malé balkánske krajiny ako Chorvátsko či Slovinsko. Táboria v nich utečenci, ktorí majú namierené do Nemecka... Aj Balkán sa preto hladko pridal na stranu Nemcov.

Východná Európa v tomto boji ostala sama. Česko, Slovensko, Maďarsko a Poľsko... A nakoniec Nemci ,,presvedčili" aj Poliakov. A určite ich to nestálo veľa.

Západ verzus východ

Žiaľ, bohatú západnú Európu postihla starecká demencia. Najskôr sa otvorila státisícom imigrantov. Vôbec pri tom nebola schopná rozlišovať medzi ekonomickými migrantmi a vojnovými utečencami. A vôbec nedokázala čeliť ilegálnej imigrácii. Migranti živelne opustili utečenecké tábory, porušili pravidlá, prelomili hranice, prehnali sa Schengenom... Potom im EÚ nasilu pootvárala dvere do všetkých krajín únie - cez kvóty. A keď sa sem budú tlačiť milióny ďalších, celé sa to zopakuje.

A slabé východné krajiny tomu nebudú môcť zabrániť. Lebo už nebudú mať to, čomu sa hovorí suverenita v rozhodovaní.

Tí silnejší nám ju jednoducho vzali. Aby mohli odoprieť migrantom ich právo na azylové konanie v Nemecku či Holandsku. A aby sa ich zbavili kdesi na Slovensku či v Česku.

Takže. Teraz už vieme, ako vyzerá ,,solidarita" silnejších so slabšími. Vieme, že jednorazové a dobrovoľné kvóty sú len trápna predohra k trvalému a povinnému importu menšín. A vieme aj to, že proti takejto ,,solidarite" - a proti takejto EÚ - budeme musieť bojovať. So všetkými rizikami, ktoré to prinesie. 

01 - Modified: 2007-09-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Novinky týždňa
01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 03 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 04 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 05 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
17. apríl 2024 22:38