StoryEditor

Šéf RegioJetu Jančura píše pre HN: V Dvončovej Nitre niečo smrdí

06.08.2015, 00:00

Príbeh neudelenia licencie RegioJetu na nedotovanú linku Bratislava – Nitra – Banská Bystrica obletel na začiatku tohto roka Slovensko, najmä vďaka bilbordom, upozorňujúcim na klientelizmus a korupciu na Slovensku.

Klientelistické správanie primátora Dvonča a županov Freša a Belicu bolo doložené, pretože ministerstvo dopravy dalo vo všetkých bodoch RegioJetu za pravdu. Páni sa z klientelizmu usvedčili sami, lebo následne ďalším dopravcom vydali licencie na rovnakú linku. Niekto by mohol namietať, že nie každá chyba úradov sa musí zákonite nazývať klientelizmom. Súhlasím, preto som im za prítomnosti médií pred vydaním licencie doručil stanovisko renomovanej advokátskej kancelárie, aby mohli prípadnú úradnú chybu napraviť. Chyba z neznalosti týmto bola vylúčená, preto mám právo o týchto pánoch hovoriť, že vedome podporujú klientelizmus.

Je zaujímavé, že slovenská Wikipédia slovo klientelizmus nepozná. Česká áno: klientelizmus je neoficiálny systém organizácie v politike založený na protekcii, konexiách a rozhodnutiach „v zákulisí“, v štruktúrach politickej moci. Dnešný klientelizmus potom možno chápať ako vzťah, kde verejných činiteľov a záujemcov o štátne zákazky spája spoločný osobný prospech, takže sa navzájom chránia, alebo z ponúkanej a prijímanej ochrany majú (finančný) prospech.

Skôr ako niekoho nazvem korupčníkom, musím vylúčiť, že Dvonč podporuje dopravcov s rýdzo slovenským majiteľom. Keďže Arriva má nemeckého vlastníka, môžem s čistým svedomím povedať, že jeho konanie bolo korupčné. Hoci ministerstvo dopravy už v januári konštatovalo, že primátor Dvonč zneužil svoje právomoci, Dvonč ešte aj v máji pri novo vydávanej licencii trval na svojom: RegioJet do Nitry nesmie, ostatní dopravcovia áno. A to v čase, keď sa RegioJet stal najobľúbenejším dopravcom na linke Nitra – Bratislava, cestovné spadlo zo 4,60 eura na dve a cestujúci dostávajú služby, o akých sa im predtým ani nesnívalo.

Kým župani Frešo a Belica stiahli chvost, Dvonč ide ďalej. Podáva niekoľko žalôb na ochranu osobnosti na RegioJet a trestné oznámenie na mňa, majiteľa. Minulý týždeň som išiel vypovedať na Políciu ČR do Brna. Policajti mi naznačili, že v Česku by sa takýmto trestným oznámením za ohováranie nikto nezaoberal, pretože politik je verejná osoba a musí zniesť kritiku. Je zarážajúce, že polícia SR aktívne pracuje na trestnom oznámení Dvonča voči Jančurovi a nekoná z moci úradnej, aby preverila veľmi dobre zdokumentované a podstatne závažnejšie podozrenia z klientelizmu a korupcie.

Zo všetkých strán počujem, že Nitra je štát v štáte, kde vládne Dvonč a brat premiéra Fica Ladislav. Nitra v posledných komunálnych voľbách s účasťou 26,49 percenta skončila z troch tisíc obcí na siedmom najhoršom mieste. Niečo v tej Nitre smrdí.

01 - Modified: 2007-08-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Greenspan bude radiť Deutsche Bank
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 05:26