StoryEditor

Slovensko krivých zrkadiel

02.12.2015, 23:00

Kde bolo tam bolo, bol raz jeden poslanec, ktorý sa každé ráno pozrel na seba do zrkadla a opýtal sa:„Zrkadielko, zrkadielko, povedz že mi, čo môžem dnes urobiť pre to, aby som zaujal môjho predsedu? Aký zákon predložím, aby si ma všimli médiá? Čo môžem dnes urobiť, aby som zaujal voličov a oni mi dali svoj hlas?“ Je pred voľbami. Poslanec sa ponáhľa, aby dosiahol svoj najdôležitejší cieľ: zvoliteľné miesto na kandidátke strany.

Sú necelé štyri mesiace pred voľbami. Slovensko je oblepené plagátmi, z ktorých sa na nás usmievajú politici a sľubujú nám krajšiu budúcnosť. Veď napokon, kto by ju nechcel... Milí uchádzači o hlasy voličov, bez zodpovednej práce to však nepôjde. Toto predvolebné obdobie je typické aj iným nevídaným javom. Pár mesiacov pred voľbami poslanci predkladajú zákony jedna radosť. Poväčšine však bez koncepcie, odbornej diskusie, s plnou dávkou populizmu a exhibicionizmu. Dôležité je zaujať, zapáčiť sa voličom. Čo na tom, že predkladaný zákon je nekoncepčný, často nevyužiteľný v praxi a zmätočný. To vôbec neprekáža. Veď po voľbách ho napravíme... A možno aj nie.

Zdravotníctvo, školstvo, súdnictvo, nezamestnanosť, ekonomická migrácia mladých. To všetko sú témy, ktoré momentálne trápia väčšinu z nás. Často sa však práve tieto dôležité témy odkladajú na neskôr. No dokedy? Chýba koncepčná, trvalá a dlhodobá odborná diskusia o pálčivých problémoch súčasnosti s tými, ktorí hodnoty tvoria. Zákony väčšinou pripravujú štátni úradníci, vláda, poslanci, ktorí sú veľakrát vzdialení od reality. Chýba debata s tými, ktorí v legislatívnom prostredí fungujú, tvoria pridanú hodnotu, zamestnávajú ľudí a platia dane, ktoré politici prerozdeľujú.

Už je načase, aby zrkadlo, do ktorého sa naši politici pozerajú, konečne zmenilo odraz. Namiesto nepremyslených návrhov radšej najskôr odborná diskusia. Veď predsa nechceme, aby sa z našej krajiny stalo kráľovstvo krivých zrkadiel.

01 - Modified: 2007-11-27 06:18:00 - Feat.: 0 - Title: Pri nepokojoch utrpelo zranenia 64 policajtov
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 16:09