StoryEditor

O kvótach suverénne a zodpovedne

22.09.2015, 00:00

Je správne pokrytecky súhlasiť s povinnými kvótami s vedomím, že utečenci sa aj tak presunú inam? Alebo je správne otvorene deklarovať a presadzovať postoj, ktorý podporujú všetky racionálne argumenty? Ako vláda Slovenskej republiky sme zvolili druhý prístup a zotrváme v ňom.

Okrem celého radu praktických problémov permanentného systému povinných utečeneckých kvót je pre nás najrozhodujúcejší argument bezpečnostný – konkrétne bezpečnostné riziko s týmto systémom spojené. Išlo by v ňom totiž o povinné pridelenie kvóty, ktorá sa môže v nasledujúcich rokoch zvýšiť až na 50-tisíc ľudí, o ktorých nič nevieme. Toto je pre nás neprijateľné, pretože ak existujú kvalifikované spravodajské informácie o tom, že s migračnou vlnou je spojené zvýšené riziko teroristických útokov, prieniku bojovníkov Islamského štátu do EÚ, potom sme ako vláda povinní toto riziko brať s maximálnou vážnosťou. Dnes preto minister vnútra ide do Bruselu s jasným mandátom – nepodporiť povinné kvóty, ak sa o nich bude hlasovať. Ak sa hlasovať nebude a návrh príde na stôl summitu premiérov v stredu, tam ho s jasným mandátom národnej rady aj vlády odmietnem ja. Slovensko je suverénna krajina, ktorá má rovnaké právo na svoj názor ako všetky ostatné krajiny EÚ, nehovoriac o tom, že nejde o názor politický, ale názor racionálny.

Slovensko je a chce byť na báze dobrovoľnosti nápomocné pri riešení tejto krízy. Keďže hovoríme, že kľúčovou je ochrana vonkajšej schengenskej hranice, sme pripravení okamžite poskytnúť niekoľko miliónov eur na jej posilnenie v južných krajinách EÚ. Takisto vieme podporiť budovanie tzv. záchytných bodov na týchto južných hraniciach. Rovnako vieme poskytnúť podporu pre prípadnú vojenskú misiu v Sýrii – tak ako to robíme v Afganistane, predovšetkým pri ochrane civilného obyvateľstva. Nehovoriac o pomoci Rakúsku s dočasným umiestnením utečencov a našej ponúknutej pomoci sto kresťanom zo Sýrie. Ponúkame teda náš príspevok ako kompromisné riešenie bez povinných kvót, v rámci ktorého na dobrovoľnej báze vieme reálne pomôcť. Tak ako už dnes, bez veľkých rečí, ale o to efektívnejšie kontrolujeme našu južnú hranicu pred nelegálnym prechodom migrantov.

Verím, že aj naša diplomatická ofenzíva prispeje ku kompromisnému riešeniu, pretože diktát v takej citlivej veci úniu ako celok veľmi poškodí. Ak napriek tomu dnes dôjde k väčšinovému hlasovaniu o kvótach, využije Slovensko všetky právne nástroje vyplývajúce z Lisabonskej zmluvy a iných právnych noriem EÚ, aby sa kvótam vyhlo.

01 - Modified: 2007-09-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Minirozhovor: Koristnícky vzťah k lesom
01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 20:49