StoryEditor

Slovensko má šancu

28.01.2014, 23:00

Každý deň sa stretávame v našich médiách s témami, ako sú nezamestnanosť, podnikateľské prostredie, vymožiteľnosť práva a podobne. Osobne ma veľmi mrzí, že zo strany médií vrátane televízií sú do diskusií zapájaní ľudia, ktorí majú minimálnu zodpovednosť za to čo povedia, alebo napíšu a chýba im reálna skúsenosť z praktického života, pričom väčšina z nich pôsobí v neziskovom sektore, nadáciách a účelovo vytvorených inštitúciách.

Ak chceme na Slovensku hovoriť o zvyšovaní zamestnanosti a zlepšení podnikateľského prostredia, musia ľudia, ktorí sú zodpovední za riadenie štátu v maximálnej miere, prihliadať na názor tých, ktorí tvoria hodnoty, z ktorých sa zabezpečuje financovanie činností štátu. Po skúsenostiach z minulého roka konštatujem, že v oblasti komunikácie sa zamestnávatelia dostali do pozície, keď majú možnosť prezentovať svoje stanoviská v poradných orgánoch a Radách za účasti členov vlády. Som presvedčený, že Slovensko má reálnu šancu počas pôsobenia tejto vlády naštartovať reformy a hlavne ekonomický rast. V poslednom čase sa uskutočnili dve dôležité stretnutia členov vlády s exportérmi. Prvým bolo stretnutie predsedu vlády Roberta Fica, podpredsedu vlády Miroslava Lajčáka a ministra hospodárstva Tomáša Malatinského s 250 najväčšími exportérmi Slovenska a následne menšie stretnutie s 10 najväčšími vývozcami.

Zdôrazňujem, že od toho, aké konkurencieschopné budú tieto spoločnosti, bude závisieť, koľko malých a stredných podnikateľov a živnostníkov bude prosperovať a závisí od toho aj pre ekonomický rast dôležitá domáca spotreba. Na týchto stretnutiach sa jednoznačne ukázalo, že vláda musí v najbližších obdobiach zabezpečiť zníženie cien elektriny, reformu stredného a vysokého školstva, zníženie odvodového zaťaženia a reformu miestnych daní. Je nutné vytvoriť zmysluplnú diskusiu o týchto reformách s cieľom dosiahnutia konečného riešenia.

Osobne chcem zdôrazniť, že v období pred prezidentskými voľbami potrebujeme viac ako inokedy, aby si každý volič uvedomil, že naplnenie

týchto úloh je možné v stabilnom prostredí a za dobrej komunikácie medzi prezidentom, vládou, parlamentom a zamestnávateľmi. Za posledných 20 rokov som sa napočúval veľmi veľa nesplnených sľubov, a preto sa snažím pri svojej komunikácii s predstaviteľmi štátu predkladať zmysluplné požiadavky, ktoré v konečnom dôsledku znamenajú zlepšenie kvality života na Slovensku.

Vladimír Soták, predseda Predstavenstva Železiarní Podbrezová

01 - Modified: 2005-12-23 15:06:31 - Feat.: 0 - Title: Paroubek zastrašuje média, rozčiluje se opozice
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo čaká trh práce po spomalení inflácie? 02 - Modified: 2024-04-12 07:53:42 - Feat.: - Title: Zamestnanosť vo februári vzrástla v šiestich sledovaných odvetviach 03 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 04 - Modified: 2024-04-11 22:14:13 - Feat.: - Title: Ficov 30-percentný rez na ministerstvách by bol zásadným úsporným opatrením, analytik to však vníma skepticky 05 - Modified: 2024-04-09 15:30:00 - Feat.: - Title: Prečo sa Dankovi Ficovo plašenie páčiť nemusí
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 09:27