StoryEditor

Súboj s Paretovým pravidlom

01.12.2014, 23:00
Takto to vidím ja

Patrím ku generácii, ktorej sa ešte týkala povinná základná vojenská služba. Nechcem sa zamýšľať nad jej prospešnosťou, respektíve čo nám povinná vojenská služba dala a čo vzala. Dôvod, prečo sa vraciam do týchto čias, je úplne iný a súvisí so skutočnosťou, že prostredie vojenského útvaru si vytvorilo odlišný svet s vlastnou logikou-nelogikou. Inými slovami: za kasárenskými múrmi sa absurdnosti stali štandardom a s civilnou logikou ste sa tam ďaleko nedostali.

Kasárne, firmy a štát

S odstupom dlhého času som sa so svetom s vlastnou logikou-nelogikou stretol opäť. Bolo to v štátnej a vo verejnej správe. Z mnohých príkladov uvediem iba jeden a tým je existencia Paretovho pravidla, podľa ktorého osemdesiat percent dôsledkov tkvie v dvadsiatich percentách príčin. V praxi firiem to znamená, že manažment každej bežnej spoločnosti sa prioritne venuje 10 – 20 najväčším nákladovým položkám, ktoré sa snaží optimalizovať, a súčasne 10 až 20 kľúčovým zákazníkom, ktorých sa snaží rozmaznávať. Dôvod je zrejmý – každý rozumný manažment chce mať zásadný vplyv na výsledky svojej spoločnosti.

Počas môjho krátkeho pôsobenia v službách štátu som s prekvapením zistil, že Paretovo pravidlo tam neplatí, respektíve ak aj áno, úradníci sa ním neriadia. Prečo? Asi preto, lebo je to pre nich jednoduchšie a súčasne bezpečnejšie. Celkom určite nie je zložité a ani riskantné kontrolovať napríklad opodstatnenosť kúpy diaľničnej známky na osobné auto za 50 eur, prípadne „polemizovať“ o racionálnosti kúpy troch kalkulačiek za trikrát 5,50 eura. Ak však treba spochybniť nákup softvérových licencií, prípadne nesúhlasiť s výstavbou budovy či s kúpou pozemku, pre bežného úradníka to predstavuje neželaný problém, komplikáciu či prípadne osobné riziko. Netreba, verím, zdôrazňovať, že v týchto prípadoch hovoríme o sumách rádovo vyšších.

Ako to funguje

Ak sa náhodou odvážite nezaradiť sa do „pomyselného názorového prúdu“ a budete mať výhrady k ignorancii Paretovho pravidla, naporúdzi je osvedčená, hoci pokrytecká odpoveď. Z nej je zrejmé, že „aj malé peniaze sú štátne peniaze a treba nimi šetriť“. Iste uznáte, že veta je vo svojej podstate správna. Jej neúprimnosť a opačná logika nám prinášajú dôležité a zásadné ponaučenie o tom, ako funguje štát.

Keďže by som chcel skončiť pozitívne, konštatujem, že dobrá správa pre občana je, že na úradoch platia a aj naďalej budú platiť všetky fyzikálne zákony. Empiricky je dokázané, že ani najzadubenejší šéf úradu či byrokratická svojvôľa nedokáže zmeniť ich platnosť.

01 - Modified: 2007-01-12 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výbuch na americkej ambasáde v Aténach spôsobila raketa
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 23:34