StoryEditor

Najskôr bezpečnosť, potom ostatné

30.11.2015, 23:00

Ak niekto s plnou vážnosťou v tvári hovorí, že státisíce neregistrovaných migrantov a utečencov z Blízkeho východu a severnej Afriky, ktorí sa nekontrolovane pohybujú po území EÚ, nezvyšujú bezpečnostné riziko v Európe, potom celkom neviem, ako na toto zatmenie mysle reagovať. Ako vláda Slovenskej republiky si ani náznak takejto naivity, samozrejme, nemôžeme dovoliť. O to viac, že o zvýšenom bezpečnostnom riziku hovoria spravodajské služby naprieč krajinami únie. Preto v zrýchlenom konaní sprísňujeme protiteroristickú legislatívu a posilňujeme právomoci polície v tejto oblasti, pričom však tieto zmeny vzťahujeme len na podozrenia z trestných činov terorizmu, preto obavy z obmedzenia ľudských práv nie sú opodstatnené.

Rovnako sme takmer strojnásobili počet policajných hliadok na území Slovenska, monitorujeme všetky potenciálne rizikové osoby, zintenzívnili sme výmenu spravodajských informácií a v nepretržitej pohotovosti je Bezpečnostná rada SR a Národné bezpečnostné analytické centrum.

Z rovnakého bezpečnostného dôvodu nemáme najmenší dôvod meniť náš postoj k riešeniu migračnej krízy, ktorý je prakticky od leta nemenný. Jej riešením nie sú kvóty, čo sa dnes ukazuje ako úplne evidentné, ale absolútnym základom akéhokoľvek riešenia je dôsledná ochrana vonkajších schengenských hraníc a zastavenie ďalšieho masového prílevu migrantov. Je zrejmé, že tento postoj si pod tlakom udalostí a vývoja migračnej vlny, preťažených kapacít vybraných krajín a informácií spravodajských zložiek osvojuje čoraz viac členov EÚ.

Slovensko túto pozíciu nielen dlhodobo zastáva, ale v nej reálne koná. Poskytli sme finančnú a technickú pomoc agentúre na ochranu schengenských hraníc Frontex, poskytli sme vlastných špecializovaných príslušníkov Policajného zboru a vojakov Maďarsku a Slovinsku, vytvorili sme 300-člennú policajnú jednotku na ochranu južnej hranice Slovenska a rezort vnútra pripravuje nákup mobilnej bariéry, ktorá zastaví prípadný nápor na našu južnú hranicu. Okrem toho v rámci dohodnutej pomoci EÚ Turecku, ktoré má – ako ukazuje vývoj ostatných dní – najväčší potenciál zmierniť migračnú vlnu do Európy, prispeje Slovensko 13 miliónmi eur.

Uvedomujeme si, že za náš postoj k migračnej kríze, ktorý sa ukazuje ako nanajvýš opodstatnený, nesieme aj politické náklady. Je to však cena, ktorú sme pripravení zaplatiť za to, aby sme v maximálnej miere garantovali bezpečnosť našej krajiny a jej ľudí.

01 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 02 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 03 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 04 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 05 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 02:27