StoryEditor

Euro je otázkou politickej vôle

24.03.2014, 23:03
monitor

Aká bola kľúčová udalosť pre korunu v roku 2013? Mnoho ľudí by sa mohlo domnievať, že intervencia Českej národnej banky na začiatku minulého novembra, ktorá vyvolala a stále vyvoláva veľké emócie. V krátkodobom až strednodobom horizonte možno súhlasiť, v dlhodobom však nie.

Vlani sa totiž odohrala ešte jedna udalosť, ktorá vo vzťahu ku korune zostala takmer bez povšimnutia. A zatiaľ čo menová intervencia korunu iba oslabila, táto udalosť ju bez preháňania môže vymazať z menovej mapy.

Dva predpoklady

Víťazstvo Miloša Zemana v prezidentských voľbách výrazne zvýšilo pravdepodobnosť, že Česká republika pristúpi k Európskej menovej únii (EMÚ). Inak povedané, namiesto koruny budeme platiť eurom. A to pomerne skoro.

Miloš Zeman sa k zavedeniu spoločnej európskej meny na začiatku tohto roka vyjadril jednoznačne – do piatich rokov si vie predstaviť, že sa v ČR bude platiť eurom. Tým, že má v právomoci vymenovanie členov bankovej rady ČNB, má i pomerne silné páky nasmerovať Česko do eurozóny. ČNB je totiž kľúčovým poradným orgánom vlády pri rozhodovaní o vstupe do EMÚ.

Súčasné vedenie ČNB možno označiť za euroskeptické, ale to sa bude postupne meniť, respektíve sa vymenovaním Jiřího Rusnoka

namiesto Evy Zamrazilovej už mení. Navyše, ak začnú od centrálnych bankárov zaznievať pozitívnejšie výroky o eure a situácia v eurozóne sa bude naďalej zlepšovať, bude sa postupne meniť aj česká verejná mienka o eure, ktorá je zatiaľ značne negatívna.

Všeobecne sa vstup krajiny do EMÚ opiera o dva explicitné predpoklady: o politickú vôľu – v niektorých krajinách, napríklad vo Švédsku, môže ísť o vôľu občanov vyjadrenú v referende – a o splnenie prístupových maastrichtských kritérií.

Kľúčová politická vôľa

V prípade Česka je kľúčová politická vôľa, pretože so splnením maastrichtských kritérií by problémy nemalo. Tých je celkovo päť a Česko vlani väčšinu z nich plnilo, hoci sa na vstup do EMÚ nijako nepripravovalo.

Jediným kritériom, s ktorým môžu nastať problémy, sú verejné financie, konkrétne deficit verejnej správy. Existuje však ešte tretí, povedzme implicitný predpoklad, ktorý je síce najdôležitejší, ale bohužiaľ sa mu nevenuje dostatočná pozornosť – reálna konvergencia českej ekonomiky s eurozónou.

Odpoveď na otázku, či je vôbec ekonomicky výhodné do EMÚ vstupovať, a tým sa vzdať vlastnej meny a nezávislej menovej politiky, je kľúčová. Problémom je, že na ňu nemožno jednoznačne odpovedať kladne ani záporne. Ani z čisto pragmatického hľadiska porovnania prínosov s nákladmi nemožno odpovedať jednoznačne áno alebo nie.

Samotný akt zavedenia eura je primárne politickým rozhodnutím, a ak sa preň vláda rozhodne, môžeme do piatich rokov platiť eurom. A to bez ohľadu na to, že sa pred dvoma rokmi takáto možnosť javila ako utopická. A hoci to znie paradoxne, novembrová intervencia nakoniec môže poslúžiť aj ako test, ako by sa koruna správala v mechanizme ERM II, i keď s týmto zámerom ČNB intervenciu rozhodne nespustila.

Miroslav Novák, Česká pozice

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 11:20