StoryEditor

Klietky pre Biele vrany

14.08.2015, 00:00

Vláda Roberta Fica má neuveriteľnú smolu. Nejakým zázrakom to vychádza tak, že vždy práve za jej éry dopadnú oznamovatelia korupcie, rozkrádania štátneho majetku či zneužívania funkcií najhoršie. Zamestnanec SIS, ktorý odhalil kauzu Gorila, skončil na ulici. Agenti, čo upozornili na kšefty s nehnuteľnosťami Vojenskej spravodajskej služby, boli namiesto povýšenia vystavení trestnému stíhaniu. A tak by sa dalo pokračovať. Stačí si zalistovať v zozname Bielych vrán. Skutoční tunelári a zlodeji, na ktorých odvážni jednotlivci ukázali prstom, vyviazli bez trestu. A vždy „zásluhou“ tých istých policajtov a prokurátorov.

Svojich pätnásť minút slávy si teraz užíva Igor Matovič. Príkaz na skopírovanie účtovníctva jeho rodinnej firmy vydala pravá ruka šéfa špeciálnej prokuratúry Dušana Kováčika (známeho z nevyšetrenia Gorily či financovania Smeru), prokurátor Marián Varga. Ten istý prokurátor, ktorému v zásuvke skončili kauzy emisie či tunelovanie VSS, a ktorý zároveň dozoroval trestné stíhanie oznamovateľov tunelovania tejto služby.

Politici nie sú Biele vrany. Musia zniesť viac ako nespravodlivo vyhodení učitelia, lekári či spravodajskí dôstojníci. Ale ani policajti a prokurátori nie sú polobohovia, ktorí môžu všetko – tak, ako v prípade firmy Matovičovcov. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v rozpore s príkazom prokurátora a so zákonom:1. namiesto skopírovania údajov z účtovníctva si na hulváta zobral počítače a server,2. po námietke, že paralyzoval spoločnosť, odkázal, že na vrátenie vecí má 90 dní.

Omyl. Z kancelárie vydavateľstva RegionPress si nemohol zobrať nič. Ani na jeden deň, nie že na tri mesiace. Na to by musel prokurátor vydať iný príkaz na základe iných ustanovení Trestného poriadku. Išlo zo strany polície o nevedomosť? Nekompetentnosť? Zámer? Ak základné nástroje Trestného poriadku neovláda človek z elitného útvaru policajného prezídia, čo sa dá očakávať od pochôdzkarov?

Samozrejme, proti postupu polície môže firma podať sťažnosť. A tá pristane na stole prokurátora Mariána Vargu…

„Chceme tým, ktorí naberú odvahu, garantovať, že vieme ochrániť ich pracovné miesto a vzťahy, ktoré doteraz mali, a aby sa nebáli a oznámili také konanie, ktoré je v rozpore s Trestným zákonom alebo predpismi,“ hovoril minister vnútra Kaliňák vlani v októbri, keď parlament schválil zákon o ochrane oznamovateľov. Realita je však taká, že ak bude Smer pri moci aj po ďalších voľbách, buď už nikto nič nebude mať odvahu nahlásiť, alebo bude na Slovensku toľko Bielych vrán, že sa do žiadnej klietky Národnej kriminálnej agentúry nezmestia.

01 - Modified: 2007-08-21 08:13:42 - Feat.: 0 - Title: Gül prezident? Islamizácia nehrozí
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-21 10:58:30 - Feat.: - Title: Nové obvinenie v kauze Gorila vnímame ako pomstu Lipšica, tvrdí Haščákov obhajca 04 - Modified: 2024-03-20 10:31:03 - Feat.: - Title: Šéf úradu vlády sa bráni voči obvineniam: Ide o osobnú pomstu Lipšica 05 - Modified: 2024-03-20 09:14:12 - Feat.: - Title: Zastavme korupciu: Zrušenie ÚŠP bude mať negatívny dosah na boj s kriminalitou
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 17:43