StoryEditor

Vojenské spravodajstvo nie je len na odpočúvanie

23.10.2014, 00:00

Ťažko by niekto pred rokom predpokladal, že u našich východných susedov alebo pri hraniciach členského štátu NATO budeme mať ozbrojené konflikty. Ukrajinská kríza je však realitou, rovnako ako nepokoje v Sýrii a Iraku. Tieto udalosti majú dosah aj na Slovensko. Napríklad v oblasti financovania Vojenského spravodajstva (VS).

Galko sa mýli

Je preto zvláštne, že poslanec Galko tvrdí, že sa v súčasnej situácii rozpočet Vojenského spravodajstva neoprávnene zvyšuje. V prvom rade si musí uvedomiť, že Vojenské spravodajstvo nie je len o odpočúvaní, ako si to on predstavoval v čase, keď bol ministrom obrany. Je to široká sieť spravodajcov, operatívcov a analytikov, ktorá reaguje na bezpečnostnú situáciu a jej vývoj u nás aj za hranicami. K úlohám VS patrí napríklad kontrola nelegálneho obchodu so zbraňami, monitorovanie situácie v súvislosti s možným nelegálnym zapojením sa slovenských občanov do bojov v zahraničí či získavanie a výmena informácií o bezpečnostných rizikách s partnerskými tajnými službami a mnoho ďalších úloh. Zjednodušene by sa dalo povedať, že úlohou Vojenského spravodajstva je poskytovať kvalitné informácie a prevenciu.

Odpoveď na otázku, prečo sa zvyšuje rozpočet na VS, je jednoduchá. Súvisí s rastom bezpečnostných rizík vo svete, ktoré majú dosah aj na Slovensko. V čase plánovania rozpočtu na tento rok sa síce predpokladalo, že na Ukrajine môže prísť k problémom, no nikto rozsah krízy odhadnúť nevedel. Keď sa zhoršila situácia, boli možné dva postupy. Presunúť existujúce kapacity na nové ciele a oslabiť tak pôvodné úlohy alebo vytvoriť a zafinancovať nové kapacity na riešenie vzniknutej krízovej situácie. Rozhodli sme sa robiť veci na 100 percent.

Tajná služba nemôže zlyhávať

Mimochodom, v roku 2011 išli na spravodajskú činnosť Vojenského obranného spravodajstva len asi 2 percentá celkového rozpočtu. Pri takomto financovaní tajná služba nemohla plniť svoje zákonné povinnosti. Ak by vypukla ukrajinská kríza vtedy, tajná služba by totálne zlyhala a stala by sa nedôveryhodným partnerom v rámci NATO. Dnes sme na krízu pripravení a aj to je jedna z príčin, prečo sa výdavky na VS zvýšili. Náklady spravodajstva sa totiž vyvíjajú podľa bezpečnostných rizík vo svete a doma. Ak je relatívny pokoj,„pokojné“ sú aj výdavky. Lenže rizík je dnes viac ako pred rokom. Okrem Ukrajiny sú tu aj útoky militantov Islamského štátu v Iraku a Sýrii. Sýrske mesto Kobane, kde boje prebiehajú, sa nachádza len 20 kilometrov od Turecka, ktoré je členom NATO.

Zdá sa mi neférové, ak niekto útočí na VS, ktoré sa nemôže vzhľadom na svoj charakter brániť a detailne vysvetľovať, na aké úlohy, akú techniku a aký počet ľudí minula prostriedky.

Pri diskusiách o rozpočte Vojenského spravodajstva sa pritom často zjednodušene hovorí iba o spojení Vojenského obranného spravodajstva (VOS) a Vojenskej spravodajskej služby (VSS). V súčasnosti je VS úplne iná služba ako tie za pôsobenia exministra Galka. Okrem kontrarozviedky a rozviedky združuje aj výkon spôsobilosti spravodajských informácií pre celé Ozbrojené sily SR. Bola to kompetencia Ozbrojených síl, no s presunom tejto spôsobilosti na VS súvisí aj transfer finančných prostriedkov. To neznamená, že sme niekde museli ubrať, aby sme službe pridali. Opoziční poslanci v tom napriek tomu vidia nárast rozpočtu a podsúvajú to verejnosti.

Bezpečnostné riziká

No nie sú to len spravodajské informácie, sú to aj iné úlohy, ktoré VS plní. Je to aj realizácia bezpečnostných previerok, dohľad nad bezpečnosťou informačných systémov či šifrová služba.

Som presvedčený, že Vojenské spravodajstvo si v súvislosti s rastúcimi bezpečnostnými rizikami svoju úlohu plní dobre. Sme kredibilným partnerom spriatelených tajných služieb, ako mi to potvrdili aj moji kolegovia z NATO a Európskej únie. Naposledy na summite vo Walese. Komplexnosť spravodajských informácií a integrácia spravodajských spôsobilostí má pozitívny ohlas aj na medzinárodnej pôde.

Niektorí opoziční poslanci sú zrejme presvedčení, že útoky na Vojenské spravodajstvo im prinesú politické body. Politizáciu tejto zložky je nutné skončiť a zamerať sa opätovne na jej budovanie výlučne na profesionálnych základoch. A ak aj niektorí poslanci žiadajú zverejnenie rozpočtu Vojenského spravodajstva, nebránim sa tomu, ale v rozsahu, ako je to v prípade Slovenskej informačnej služby.

Martin Glváč

minister obrany

.

01 - Modified: 2006-11-28 13:08:00 - Feat.: 0 - Title: Bežný účet PB za osem mesiacov so schodkom 87 mld. Sk
01 - Modified: 2021-01-30 09:02:04 - Feat.: - Title: Naď: Dôležité je, aby sa spravodajské služby nezneužívali na politický boj 02 - Modified: 2020-09-16 12:37:40 - Feat.: - Title: Naď predstavil nového šéfa Vojenského spravodajstva. Balciara nahradí Kleštinec 03 - Modified: 2020-08-03 08:34:58 - Feat.: - Title: Nový šéf vojenského spravodajstva zatiaľ nie je známy, čaká sa na jeho bezpečnostnú previerku 04 - Modified: 2020-07-29 12:55:17 - Feat.: - Title: Bol porušený zákon? 05 - Modified: 2019-11-29 12:33:06 - Feat.: - Title: Šéf Vojenského spravodajstva Balciar o svojom majetku: Ceny domov sú nadhodnotené
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 01:39