StoryEditor

Mario Draghi podlieha politickému tlaku z juhu

13.10.2014, 00:00
Týždeň v európskej ekonomike

Grilovanie nových komisárov je takmer na konci. Veľký krik bol okolo Lorda Hilla, ktorý má dozerať na finančné trhy a mnohí ho videli ako človeka obhajujúceho záujmy londýnskeho finančného centra City. Británia je jednou nohou vonku z únie a vyhodenie jej komisára by mohlo poštuchnúť aj tú druhú. Preto sa časť poslancov snažila aspoň osekať jeho portfólio, ale ani to sa nepodarilo.

Prežil aj maďarský zástupca Tibor Navracsics, hoci mu zobrali pôvodné portfólio pre vzdelanie, kultúru a mládež. V orbánovskom Maďarsku sa to v uliciach čoraz viac hemží rôznymi „historickými“ uniformami a takýto zástupca sa nezdal vhodný práve na vzdelávacie úlohy. Pravdepodobne dostane dopravu, ktorá pôvodne pripadla Slovensku. Po novom by mohol Maroš Šefčovič dostať stoličku viceprezidenta pre energetickú úniu.

S odretými ušami prežila aj Češka Věra Jourová, ktorá nevedela poslancom dobre vysvetliť, čo vlastne ako komisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť bude robiť. Potom však asi uznali, že to nevie nikto.

Francúzska otázka

Naopak neprežila bývalá premiérka Slovinska Alenka Bratušeková, ktorá mala byť viceprezidentka práve pre energetickú úniu. Po veľmi nepresvedčivom výkone bola pomerom hlasov 112:13 odmietnutá ako nie súca. Za zmienku stojí, že sa nominovala sama v posledných dňoch svojej vlády.

Okrem spomínanej rošády je možnou alternatívou aj menšie premiešanie funkcií. Nová komisia má však už základný tvar istý. Nového komisára pre ekonomiku a bývalého francúzskeho ministra financií Moscoviciho sa v tejto fáze už nikto vykopnúť neodváži, hoci časti Bruselu spôsobuje silné pálenie záhy. Aby to tento proponent fiškálnej rozšafnosti mal už od začiatku ťažké, komisia sa údajne pripravuje zamietnuť francúzsky rozpočet. Francúzsko sa v ňom chystá porušovať pravidlo 3-percentného deficitu až do roku 2017.

Rozšafný juh

Nie je bez spojencov. Na pomoc pribehol taliansky premiér Renzi:„Som na Hollandeho strane. Nikto nemá právo zaobchádzať s inými krajinami ako so školákmi.“ To je fakt, voči školákom je to veľmi neférové. Ti väčšinou nemajú dlh na úrovni svojej ročnej produkcie. Moscoviciho ministerský nástupca Sapin žiada zmenu doktríny, vraj „niektorí stále fungujú podľa logiky z minulosti, keď euru hrozil rozpad“. Premiér Manuel Valls k tomu dodal:„Striedmosť je technicky nemožná. Dostala by Francúzsko na kolená.“

Nie každého presvedčili. Najostrejšie sa vyjadril nový fínsky premiér Alexander Stubb:„Musíme dať bodku za ilúziou, že je to verejný sektor, ktorý tvorí pracovné miesta. Veriť, že nalievanie miliárd eur do ekonomiky je kľúč k rastu, je zastaraná myšlienka.“ Nemecká vláda odmietla návrh krajín z juhu použiť euroval na dotovanie ekonomiky. Podľa Merkelovej má byť euroval na núdzové situácie. Podobne spláchla aj Hollandeho žiadosť zvýšiť prostriedky na dotácie projektov proti nezamestnanosti mladých o 20 miliárd eur.

ECB koná zo zúfalstva

Európska centrálna banka naďalej kalí zbrane. Banka spresnila detaily pripravovaného nákupu aktívami krytých cenných papierov – bude nakupovať aj „junk“ aktíva bez investičného ratingu krajín ako Grécko a Cyprus. Malo by sa začať už tento mesiac. Objem by mal byť „podľa potreby“, ale odhaduje sa, že z pripraveného bilióna eur sa počas plánovaných dvoch rokov trvania programu využije asi pätina. ECB sa tak postupne premieňa na takzvanú zlú banku alebo tiež smetný kôš, kam európske banky môžu zahodiť svoje problematické aktíva.

Z Nemecka sa ako zvyčajne na ECB zniesla vlna kritiky. Šéf Bundesbanky Weidmann varoval ECB pred zaseknutím sa v slabo zabezpečených a nafúknutých pohľadávkach. Bývalý šéfekonóm ECB Stark to rovno nazval „aktom zúfalstva“. Vraj namiesto toho, aby banka ukázala rozhodnosť, podlieha politickému tlaku Francúzska a Talianska.

01 - Modified: 2006-11-15 13:34:21 - Feat.: 0 - Title: Za zmenu DSS budú sporitelia platiť
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 09:07