StoryEditor

Richard Sulík: Invázia migrantov

14.09.2015, 00:00

Presne pred dvomi týždňami nemecká kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že utečenci sú v Nemecku vítaní. Dôvod bol ten, že na srbsko-maďarských hraniciach vyčkávalo niekoľko tisíc ľudí. Dnes, o štrnásť dní neskôr, vyčkáva na srbsko-maďarských hraniciach niekoľko tisíc ľudí (samozrejme, nie tých istých), avšak len do Mníchova ich dorazilo za túto dobu 63-tisíc... koho vlastne? Utečencov, ktorí utekajú pred vojnou, či migrantov, ktorí migrujú za lepším životom? Vlastne je to jedno, fakt je, že priemerne päťtisíc ľudí denne je nad možnosti aj takej veľkej a mocnej krajiny, akou je Nemecko. Obzvlášť, keď ministri vnútra jednotlivých spolkových krajín sú rozhodnutím kancelárky zaskočení a zmätení.

Vypustili džina

Toto došlo nielen bavorskému ministerskému predsedovi Horstovi Seehoferovi, ktorý povedal, že „nevidí možnosť, ako dostať zátku opäť na fľašu“, ale aj šéfovi socialistov a ministrovi hospodárstva, ktorý sa obáva príliš veľkej rýchlosti nárastu prisťahovalcov.

Vďaka Facebooku a smartfónom vedia dnes prakticky všetci, že stačí prísť do Nemecka a povedať dve zázračné slovíčka: Sýria a azyl. Situácia v Mníchove nabrala dramatické rozmery, prílev utečencov sa počas posledných dvoch týždňov zmenil na inváziu. Možno je na čase si povedať aj menej príjemné fakty:

Po prvé, prestaňme sa tváriť, že všetci utekajú pred vojnou. Jednoducho to nie je pravda. Eurostat vraví, že sedemdesiat percent žiadateľov o azyl sú muži. Znamená to, že ženy vojnou nie sú ohrozené? Nie, znamená to, že strastiplná cesta do Európy predstavuje väčšie riziko, ako ostať doma a prísť aj s deťmi neskôr, keď sa muž v Európe uchytí.

Kam s nimi

Po druhé, viac ako deväťdesiat percent imigrantov neoplýva predpokladmi na to, aby mohli byť priamo zaradení do pracovného procesu alebo vzdelávania. To vyhlásila nemecká ministerka práce Andrea Nahlesová a je to v priamom protiklade s rečami o tom, ako migranti budú robiť na starnúcu Európu.

Po tretie, najmenej osemdesiat percent migrantov sú moslimovia, to vyhlásil šéf Centrálnej rady moslimov Aiman Mazyek. To sa celkom hodí ponuka Saudskej Arábie, že postaví v Nemecku dvesto mešít (ešte si aj srandu robia). Myslím, že by sme sa mali prestať tváriť, že stret diametrálne odlišných kultúr nepredstavuje žiaden problém.

Je načase prestať s prehnanou politickou korektnosťou a pozrieť sa pravde do očí. Len tieto tri uvedené čísla neveštia nič dobré a čo ma znepokojuje najviac, na iné riešenie ako na nezmyselné povinné kvóty a reči o solidarite sa EÚ zatiaľ nezmohla.

01 - Modified: 2007-09-17 13:22:20 - Feat.: 0 - Title: Vydanie HN zo dňa 17. 9. 2007
01 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 02 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 03 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 04 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 05 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 14:50