StoryEditor

Človek si zvykne na všetko, aj na smrť

24.11.2015, 23:00
Európa sa po teroristických útokoch zmenila. Musíme sa zmeniť s ňou.

Ako po 11. septembri vNewYorku, tak aj po 13. novembri v Paríži sa zmenil svet. Začíname si zvykať na každodenné správy o útokoch islamských teroristov na štadióny, reštaurácie, kluby, hotely a lietadlá. Stávame sa citlivými na tieto správy a sme všímavejší k svojmu okoliu.

Vnímame informácie o zvýšených bezpečnostných opatreniach, raziách a o tom, koho sme do Európy s utečencami pustili. Pociťujeme zvýšený pohyb bezpečnostných zložiek, ktoré sú takmer všade. Rozmýšľame o tom, kde sa stala v multikulturálnej politike otvorenej Európy chyba. Analyzujeme politické rozhodnutia nerozhodných politických lídrov Európy a nestíhame sa čudovať nad ich bezradnosťou.

O to viac prekvapujú bežného človeka informácie o tom, ako diplomatické zastupiteľstvá a tajné služby informovali už pred štyrmi rokmi predstaviteľov európskych štátov o hroziacom nebezpečenstve a o preplnených utečeneckých táboroch v Grécku a Taliansku. Tieto informácie sa nesprávne vyhodnocovali a podceňovali.

Utečenecká kríza a islamský terorizmus našiel Európu nepripravenú tak, ako našich cestárov každý rok prekvapí prvý sneh, i keď ho meteorologické služby predpovedajú. Európa sa zo dňa na deň zmenila a ešte sa len zmení. Ľudia sa boja verejných priestranstiev a zhromaždení. Začínajú si uvedomovať hroziace nebezpečenstvo. Čoraz citlivejšie vnímajú do šatiek zahalené ženské hlavy a mužov tmavšej pleti pohybujúcich sa po uliciach európskych miest.

Všade je cítiť strach a obavy z možných útokov. To je však presne to, kam nás teroristi chceli dostať – do polohy obáv a strachu o vlastné životy. Človek si zvykne na všetko, aj na smrť. O pár týždňov nám už nebude čudné, keď aj na verejnom korčuľovaní bude policajná hliadka, keď pri vchode do obchodného domu budete musieť ukázať tašku a pri návšteve koncertu budete prechádzať bezpečnostnou kontrolou ako na letisku.

Svet sa zmenil a my sa zmeníme s ním. Budeme si musieť zvyknúť. Vždy sa však budeme pýtať tých, ktorí na základe našich hlasov vládnu:„Čo ste urobili alebo aj neurobili pre to, aby táto situácia nikdy nenastala?“

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 10:29