StoryEditor

Smer musí na svoj balíček nájsť 150 miliónov

18.07.2014, 00:00
Martin Barto, hlavný stratég Sberbank Slovensko

Sociálny, ekonomický a finančný balíček strany SMER-SD obsahuje 15 opatrení rôzneho typu – užitočné, zvýhodňujúce niektorých, ideologické, nejasné a škodlivé.

Užitočné opatrenia

Medzi užitočné opatrenia možno zaradiť návrhy na zníženie odvodov ľuďom s nízkym príjmom, dočasný súbeh dávky v hmotnej núdzi a mzdy, minimálny dôchodok a zvýšenie príspevkov asistentom zdravotne postihnutých žiakov v školách. Niektoré z nich by mohli pomôcť zamestnávať ľudí s nízkou kvalifikáciou, ktorí tvoria najvyšší podiel dlhodobo nezamestnaných.

Dočasný súbeh dávky a mzdy sme už mali aj v minulosti a je to nástroj, ktorý motivuje ľudí, aby si hľadali prácu. Na druhej strane zvýšenie minimálnej mzdy, jeden z tromfov balíčka, je ideologické opatrenie, ktoré bude pôsobiť proti zamestnávaniu ľudí s nízkou kvalifikáciou. Celkový účinok všetkých opatrení v oblasti zamestnávania tak bude, žiaľ, nižší. Úplne sa však zabudlo aj na živnostníkov a ďalších, ktorí niesli a nesú na sebe ťarchu konsolidácie rozpočtu.

Lacnejší plyn

Zavedenie minimálneho dôchodku je rozumné administratívne opatrenie, ktoré zruší nutnosť zložito žiadať o rôzne typy pomoci v hmotnej núdzi dôchodcom, ktorí majú z dôvodu nízkej penzie na pomoc nárok. Pre mnohých to je dnes veľmi náročná úloha finančne i fyzicky.

Ďalšou vlajkovou loďou balíčka je sľub nižších cien plynu od SPP. Ak abstrahujeme od faktov, že padol na sneme politickej strany a regulačný úrad, ktorý ich ovplyvňuje, je nezávislý, tak už dnes máme na Slovensku niekoľko dodávateľov, ktorí dodávajú plyn asi o šesť percent lacnejšie než SPP. S cenou plynu sa bude diať niečo podobné ako s cenami iných výrobkov a služieb pri zániku monopolu – konkurencia bude tlačiť na nižšie ceny.

Predpokladám, že autori balíčka s týmto rátali, a tiež s tým, že ceny plynu by mohli v najbližších rokoch klesať ako dôsledok previsu ponuky nad dopytom vo svete.

Zvýhodnené skupiny

Balíček preferuje dve skupiny: dôchodcov a študentov, ktorí dostanú nadštandardné výhody. Vianočný dôchodok a cestovanie vlakom zadarmo pre dôchodcov a iný režim odvodov ako u ostatných dohodárov a tiež vlak zdarma pre študentov. Ako vyplýva zo štatistiky EÚ SILC, dôchodcovia sú skupina, ktorá je u nás len málo ohrozená chudobou a sociálnym vylúčením. Podstatne viac sú ohrozené neúplné rodiny s deťmi a viacdetné rodiny. Z toho dôvodu istý druh podpory žiakov a študentov sa dá akceptovať, no plošný záber značne limituje jeho možnosti a účinnosť.

Budujme jasle, škôlky

Plán budovať nové jasle a škôlky znie ako z dávnej minulosti, keď štátne orgány všetko riadili a plánovali. Podľa mňa toto je ideologické, drahé a zbytočné opatrenie. Oveľa rýchlejšie a efektívnejšie by bolo umožniť vznik iných foriem týchto služieb pre rodičov s malými deťmi (napríklad detské skupiny, ako fungujú v Česku). Žiaľ, nedávno Národná rada návrh takéhoto zákona odmietla.

Pri niektorých navrhovaných opatreniach zatiaľ nie je jasné, ako a pre koho budú fungovať – podpora startupov, vedy a výskumu či daňovo zvýhodnená prax žiakov odborných škôl. V čí prospech sú, uvidíme, keď budú známe detaily. Možnosť zaplatiť DPH až po prijatí platby bude až vo volebnom roku 2016. Dovtedy je ešte dlhý čas a uvidíme, či sa opatrenie vôbec uskutoční a najmä koho sa bude týkať.

Netriafa do cieľa

Z rôznych údajov ministerstva financií a prepočtov vychádza, že napriek o niečo lepšiemu výberu DPH a zachovaniu jej úrovne bude potrebné nájsť krytie pre asi 60 percent balíčka, čiže asi 150 miliónov eur. Jednou z ciest by mohlo byť testovať poskytovanie štátnych sociálnych dávok na príjem – napríklad v prípade detských prídavkov a rodičovského príspevku, kde bol celkový objem vyplatenej podpory v roku asi 660 miliónov eur. Adresným poskytovaním tejto štátnej podpory by bolo možné sumu zredukovať.

Balíček tak viac pomáha tým, ktorí to v skutočnosti až tak nepotrebujú, a menej alebo vôbec tým, ktorí by to potrebovali.

01 - Modified: 2006-08-09 04:38:58 - Feat.: 0 - Title: Branislav Opaterný: Nemusím už behať v obleku
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 02:24