StoryEditor

Na čo protiteroristický balíček nestačí

03.12.2015, 23:00

Robert Fico sa začal báť teroristov, a tak v parlamente máme urýchlene prijať protiteroristický balíček. Pritom najhorší medzinárodní teroristi, ktorí tu v poslednom období boli, prišli na Slovensko práve na jeho pozvanie. Ale vzťah predsedu vlády k teroristom sa asi odvíja od toho, čo sa pred voľbami hodí Smeru. Keď bolo v móde fotiť sa s Barackom Obamom, premiér bol ochotný „adoptovať si“ väzňov z Guantánama, pričom nešlo o žiadne neviniatka, ako sa to snažil prezentovať. Teraz, keď môže preferencie jeho strany potiahnuť obava z utečencov, zrazu ide proti teroristom bojovať. Celý ten humbug o ochrane Slovenska však zaváňa čistým predvolebným marketingom.

Vláda napríklad navrhuje predĺžiť lehotu na zadržiavanie obvinených z terorizmu, kým rozhodne odvolací súd o vzatí obvineného do väzby (ak prvostupňový súd odmietne vzatie do väzby). Na Slovensku bola v posledných rokoch len jedna osoba stíhaná pre právnu kvalifikáciu trestného činu terorizmu, a to bol ten páchateľ, ktorý nastražil výbušný systém v košickom McDonalde. Do väzby bol vzatý okamžite, nikdy nebol prepustený a už si vypočul aj právoplatný rozsudok. Akú obavu teda riešime? Hrozí, že budeme mať na Slovensku osoby obvinené z terorizmu, ktoré súdy nevezmú do väzby? Obávame sa toho, že tu chytíme islamských džihádistov, alebo osoby, ktoré ich financujú, a tí majú taký vplyv na naše súdy, že ich nevezmú do väzby? Nie. Naše súdy skôr nevezmú do väzby exposlanca Jánoša, alebo miestnych oligarchov, lebo tí majú vplyv na justíciu. Ale islamskí džihádisti? Samozrejme, že nie.

Posilňovanie bezpečnosti je pritom v dnešnej situácii v Európe nepochybne dôležité. Pokiaľ štát nevie zabezpečiť minimálnu bezpečnosť svojim občanom, tak sú všetky slobody iluzórne. Ak sa ľudia budú báť chodiť na ulicu, ak sa ľudia budú báť chodiť do divadla, do kina, na verejné zhromaždenie, ak sa ľudia budú báť vyjadriť svoj názor, načo sú im ústavné slobody, ako ich budú využívať? Tá téma je dnes legitímnejšia ako kedykoľvek v minulosti. A som rád, že sa rozširuje jurisdikca Špecializovaného trestného súdu, či využívanie inštitútu agenta.

Kiežby takýto balíček prišiel niekedy do parlamentu aj proti zlodejom. Vtedy by bolo viac peňazí aj na bezpečnosť, aj na zdravotníctvo, aj na školstvo. To si však premiér Fico nemôže dovoliť. Ako hovorili jeho predchodcovia v deväťdesiatych rokoch: cudzie nechceme, svoje si nedáme!

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-21 10:58:30 - Feat.: - Title: Nové obvinenie v kauze Gorila vnímame ako pomstu Lipšica, tvrdí Haščákov obhajca 04 - Modified: 2024-03-20 10:31:03 - Feat.: - Title: Šéf úradu vlády sa bráni voči obvineniam: Ide o osobnú pomstu Lipšica 05 - Modified: 2024-03-20 09:14:12 - Feat.: - Title: Zastavme korupciu: Zrušenie ÚŠP bude mať negatívny dosah na boj s kriminalitou
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 05:56