StoryEditor

Viac práce

04.06.2014, 00:00

„Po doterajšej úspešnej konsolidácii verejných financií predstavuje najväčšiu výzvu hospodárskej politiky zamestnanosť,“ píše sa vo vládnom programe reforiem. „Nezamestnanosť... je väčšinou dlhodobá, čo poukazuje na štrukturálnu povahu problému,“ zopakovala v pondelok Európska komisia.

Technokratický jazyk našich aj európskych oficiálnych dokumentov nedokáže sprostredkovať pocit úzkosti a obmedzenia, ktorým každý deň čelia ľudia dlhšie bez práce či chronicky ohrození nezamestnanosťou. No pálčivosť tejto osobnej tragédie, ktorá už 20 rokov znemožňuje naplnený život stoviek tisíc Slovákov, z nich začína byť zrejmá. Preto je prekvapujúce, ako málo o fungovaní trhu práce na Slovensku vlastne vieme. A ako výlučne sme sa doteraz pri ňom spoliehali na ideologické skratky rôzneho politického zafarbenia. Veľkú časť debaty pohltili Zákonník práce a minimálna mzda.

V uplynulých mesiacoch sa niekoľko analytikov IFP venovalo trhu práce do hĺbky, odznova. Prešli sme si štatistiky, rozprávali sa s expertmi, navštívili úrady práce v regiónoch. Nezamestnanosť na Slovensku bola skutočne vysoká, kedykoľvek od vstupu do EÚ, a aj po úprave o iné rozdiely medzi krajinami. Čierna práca ju veľmi neprifarbuje. A kríza ju u nás zhoršila podobne, ako v iných krajinách.

Najdôležitejšie dôvody sú podľa nás tri. Rómovia dosahujú na trhu práce veľmi slabé výsledky. Len menšina z nich pracuje, často sú nielen nezamestnaní, ale dokonca z pracovného trhu vylúčení. Môže za to pravdepodobne diskriminácia, život na okraji spoločnosti a slabé vzdelanie. Pomôžu im len programy zamerané priamo na nich. Nielen na dlhodobo nezamestnaných, mladých či sociálne slabších.

Ďalším vinníkom je stále prebiehajúca transformácia slovenskej ekonomiky spôsobujúca pomalý rast počtu pracovných miest, napríklad aj v porovnaní s Českom. Potrebujeme viac kapitálu, podnikania a infraštruktúry.

Tretím dôvodom je zaťaženie nízkych príjmov odvodmi. Dnešná fiškálna realita zatiaľ neumožňuje zníženie odvodov pre všetkých. Pomohla by aspoň výrazná úľava pre chudobných zamestnancov a postupné znižovanie dávok v núdzi po nájdení zamestnania.

Viac sa dozviete v analýze, na ktorej na ministerstve financií pracujeme. Slovensko už veľakrát ukázalo, že vie účinne a aj dosť rýchlo riešiť ťažké problémy – za tri roky znížiť deficit na tretinu, za rok otočiť desaťročný pokles vo výbere daní. Ak do hĺbky, poctivo porozmýšľame, budeme mať tvrdú hlavu a mäkké srdce, a odhodíme predsudky, vyriešime aj nezamestnanosť.

01 - Modified: 2006-06-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Elektronickým službám by mal pomôcť zákon
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 00:39